Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Recension: Ministry tillbaka med köttig och ilsken industrimetal

alibl

Al Jourgensens Ministry är tillbaka. Och de är arga. Som vanligt. (Foto: IBL)

ALBUM
*3geting
Ministry
“AmeriKKKant”

Genre: lndustrimetal.
Bästa spår: “Victims of a clown”, “Wargasm”.

*rad avstand

Anders Dahlbom: Trump tändvätska för veteranerna

 

Säga vad man vill om Donald Trump: för kulturutövare är den amerikanske presidenten en fullmatad adrenalinspruta. Makt som ger upphov till musikaliskt motstånd.
Ta bara Al Joergensen, Ministrys frontman sedan starten på åttiotalet. De senaste åren har industri-rävarna kommit allt närmare att kasta in handduken för gott. Speciellt efter att mångårige gitarristen Mike Scaccia dog 2012.
Men så vann Trump. Dagen efter började arbetet med “AmeriKKKant”.

*rad avstand
Joergensen beskriver känslan i låten “Twilight zone”: “I remember waking up on November 9, 2016 and feeling a little bit nauseous/It felt like descending into a bottomless pit on a high speed rail”.
Att säga att Ministrys fjortonde fullängdare är politiskt laddad är som att konstatera att vatten är vått. Samtidigt är det förstås inte första gången Ministry inspireras av vem som sitter vid skrivbordet i vita huset. Skivorna “Houses of the Molé”, “Rio Grande Blood” och “The Last Sucker” under 00-talet spelades alla in som reaktion till åren med president George W Bush.

*rad avstand
I inledande “I know words” förvrängs president Trumps upphackade röst över tragiska stråkar. Effekten blir en blandning av åksjuka, svarta ögon och knutna nävar. Lite som resten av “AmeriKKKant”.

*rad avstand
Nu är det är inte bara Trump som dyker upp i Joergensens kikarsikte. Mannen med hak-tatueringen svingar vilt. Krigshetsare, vapenkramare och våldsutövare hamnar vid skampålen.

*rad avstand
Som politisk ideolog är Joergensen grund. Ministrys texter kommer ofta inte längre än till närmaste demonstrations-plakat. Riktigt lågt blir det i “Antifa” (dessutom begåvad med en bedrövlig lågbudgetvideo), en våldsbejakande kampsång som verkar skriven under en håltimme på högstadiet.

*rad avstand
Men – och det är det viktiga här – “AmeriKKKant” låter väldigt bra.

*rad avstand
Joergensen säger själv att det är första plattan på drygt tjugo år Ministry repat fram tillsammans i studion, istället för att han själv suttit och pillat med en dator. Det hörs. Spår som “Victims of a clown”, “We’re tired of it” och “Wargasm” har en tyngd och ett sväng som Ministry saknat på väldigt länge. Köttig industrimetal som rusar fram i betongskor.

*rad avstand
Så för alla Ministry-fans är det bara hoppas Trump håller sig kvar ämbetsperioden ut. För kanske är The Donald den nytändning som håller liv i legendarerna ett bra tag till.

ANDERS DAHLBOM