Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Recension: BKO-Bo gör inte så dumma jazzklassiker på svenska

Bo Suness 2 - 2018 foto Carl Thorborg

Bosse dyker ner i jazzhistorien. (Foto: Carl Thorborg)

ALBUM
*3geting
Bo Sundström
”Mitt dumma jag”

Genre: Jazz
Vem: Bo Sundström, 56, är sångare i Bo Kaspers Orkester. Bandet är aktuellt med krogshowen ”Allt ljus på oss”.
Vad: Hans tredje soloalbum består av svenska tolkningar av amerikanska jazzklassiker som ”hamnat i radioskugga”.
Bästa spår: ”Mitt dumma jag”, ”Försvann du”.

*rad avstand

När Bo Kaspers Orkester slog igenom med ”Söndag i sängen” (1993) och ”På hotell” (1994) vilade mycket av materialet i mjuk jazz. Därför är det lite förvånande att Bo Sundström i omslagstexten till ”Mitt dumma jag” berättar att han inte hade hört John Coltranes ”Ballads” förrän i 50-årsåldern. Att han inte började botanisera i jazzen förrän för fyra fem år sedan.

*rad avstand
BKO-Bosse låter inte heller som en nybörjare när han försvenskar nio favoriter från förr, samt Tom Waits ”All the world is green”.
Albumet är inspelat i Atlantisstudion i Stockholm under tre dagar, och producerat av Jonas Kullhammar. Det är snabbt marscherat. Å andra sidan spelade Bill Evans och Monica Z in klassikern ”Waltz for Debby” på fyra timmar, en sensommardag 1964.

*rad avstand
Så klart (!) finns ”Monicas vals (Waltz for Debby)” med även här, men de egna översättningarna dominerar.

Bo Sundpress 3- 2018 foto Carl Thorborg

I stället för Bo Kaspers Orkester – Bo Sundströms orkester. (Foto: Carl Thorborg)

*rad avstand
Retrokänslan är så påtaglig att det stundtals känns som att man sett omslaget förut, känner igen arrangemangen och till och med hört Bosse sjunga de här texterna tidigare. Ur den aspekten är projektet verkligen lyckat.
Det är också en liten kulturgärning att skivan sätter visst ljus på den ”nya” svenska jazz (Goran Kajfes, Oddjobb, Tonbruket, Kullhammar med flera) som är en vital men undanskymd del på den svenska musikkartan.

*rad avstand
Vad skivan möjligen saknar är de jazziga melodier som gjort exempelvis ”Hon är så söt” och ”Det går en man omkring i mina skor” så långlivade.
Som sångare betraktat är Bo Sundström inte heller någon Monica Zetterlund eller Tom Waits, men han har ett självklart tilltal som tar låtarna i hamn.
”Mitt dumma jag”, som har undertiteln ”svensk jazz”, har dessutom en annan eftersträvansvärd poäng. Det låter som att den lika gärna kunnat komma ut för tio, trettio eller femtio år sedan.

*rad avstand
Inte så dumt.

ANDERS NUNSTEDT