Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Recension: First Aid Kit gör tidlös countrypop på albumet ”Ruins”

fakfaerg

Vem är Björn och vem är Benny? Klara är lite mörkare, Johanna är lite blondare. (Foto: Lauren Dukoff)

ALBUM
*4geting
First Aid Kit
”Ruins”

Genre: Americana
Vem: Stockholmssystrarna Johanna och Klara Söderberg, födda 1990 respektive 1993, debuterade för tio år sedan. De har toppat svenska albumlistan två gånger och rönt stor framgång internationellt, inte minst i USA.
Vad: Fjärde albumet är inspelat i Portland i USA, producerat av Tucker Martine och gästas av musiker från REM, Wilco och Midlake. Nästa vecka inleder duon en turné i Nordamerika, i mars spelar de i Göteborg, Malmö och Stockholm.
Bästa spår: ”Fireworks”, ”Rebel heart”, ”Nothing has to be true”.

*rad avstand

Första hjälpen för krossade hjärtan

 

First Aid Kits nya album utgår från krossade hjärtan.
Det kan låta deppigt, men att lyssna på ”Ruins” är en helande upplevelse.
Det ryms så mycket känslor här. Så många delikata arrangemang och sköra stämningar.

*rad avstand
Så många lager och variationer. Sån imponerande sång.

*rad avstand
”Ruins” inleds med strålande americanamelankoli. Klaras och Johannas röster tvinnar sig kring varandra i ”Rebel heart” för att sedan bryta ut i ett lustfyllt Fleetwood Mac-groove. I nästa spår, ”It’s a shame”, gör de andäktig Simon & Garfunkel-folk med steel guitar.

*rad avstand
Skivans tredje låt, ”Fireworks” visar på ännu en ny riktning. Med avstamp i 60-talets soulmusik för First Aid Kit tankarna till såväl Righteous Brothers som samtida hipstertrubadurer, utan att det låter det minsta ansträngt. Faktum är att det är albumets starkaste spår, och att de förlagt videon till en skoldans på 80-talet understryker bara melodins tidlösa kvaliteter.

*rad avstand
Därefter: ”Postcard”. En countrytryckare så traditionell att den nästan kan kallas konservativ.

*rad avstand
First Aid Kit har två väldigt starka album bakom sig, men de har aldrig låtit mer varierade, aldrig visat upp en större spännvidd. Hade de även inkluderat den ilskna singeln ”You’re the problem here”, som gavs ut på den internationella kvinnodagen i fjol, hade det nästan blivit övertydligt.

*rad avstand
”Ruins” är även ett album med påtaglig livekänsla, och det klär duon. Även om det uppsluppna armkrokstjoandet som präglar ”Hem of her dress” andas alldaglig pubfolk.

*rad avstand
Å andra sidan; avslutande ”Nothing has to be true”, en ballad som är späckad med kreativa idéer och episka stämningar och avslutas med distad rundgång. Den breder ut sig som ett triumfatoriskt extranummer.

*rad avstand
First Aid Kit har gjort det igen.

ANDERS NUNSTEDT