Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fredagskrönikan: Cardi B sätter hiphoprekord/James Bay i Stockholm/Timberlake och Kylie floppar i veckans skivrecensioner

bcardi

Cardi B – döpt efter Bacardi. (Foto: IBL)

Missy Elliott, Nicki Minaj, Iggy Azalea – med flera, förstås.
Men frågan är om inte Cardi B snart är störst av dem alla.

*rad avstand
2017 var året då hiphopen gick om rocken och officiellt blev den största musikgenren i USA. Men det var inte på grund av de kvinnliga rapparnas dominans.
2018 har startat annorlunda.

Beyoncés rekord rök

I veckan blev Cardi B den första kvinnan någonsin med fem låtar samtidigt på Billboards r’n’b/hiphop-lista. Därmed passerade hon Beyoncés rekordnotering med fyra topp tio-hits under en och samma vecka.
Samtidigt har hon tre topp tio-singlar på den klassiska topplistan – Billboard top 100.
”Finesse” (med Bruno Mars), ”No limit” (med G-Eazy) och ”Motorsport” (med Migos).
Inte ens Ed Sheeran är i närheten.

Bakom strippkulisserna

Cardi B, från Bronx i New York, blev en stjärna på Instagram när hon började lägga upp bilder från sin tidigare karriär som dansare på en stripklubb.
Men musiken tog över.
Förvisso hette debuten ”Stripper hoe” och omslaget till första mixtejpen ”Gangsta bitch music vol 1” är inget för barnaögon, men Cardi B inkluderar en stor portion kaxig humor i sina ekivoka texter.

Brädade Taylor Swift

Släpiga hitsingeln ”Bodak yellow”, som kom i somras, kan vinna priset som Årets raplåt på Grammygalan i slutet av januari.
När ”Bodak yellow” petade ner Taylor Swift från den amerikanska singellistans förstaplats i höstas skickade Tay Tay en bukett blommor till den nya hitdrottningen.

Glödhet i USA

Att 25-åringen är glödhet understryks av att de fem singlarna som just nu snurrar febrilt i USA är hennes första fem listnoteringar någonsin.
Det finns många album att se fram emot under 2018.
Frågan är om Cardi B:s kommande debut inte toppar den listan också.

*rad avstand

VECKANS SINGLAR/Hästdisco från Kylie

 

kajli

Ser ut som om Kylie snott Madonnas ”Music”-gitarr. Låter som om hon snott Aviciis ”Wake me up”-koncept.

*rad avstand


*4geting

Tinashe
”No drama”

24-åringen från Kentucky har jobbat på sitt nästa studioalbum i två år. Nu verkar det äntligen vara på gång, och det verkar kunna bli riktigt bra. ”No drama” är en melodiös, elektronisk r’n’b-ballad med Offset (Migos) på gästlistan.

*rad avstand


*3geting

Little Jinder
”Hålla handen (f Lykke Li)”

Melodin drunknar en smula i den elektroniska produktionen och hamnar i skuggan av den fiffiga texten. Ändå är det, sannolikt, årets coolaste svenska duett.

*rad avstand


*3geting

Cashmere Cat
”Miss you”

Norske producentgeniet – han har jobbat med bland andra Camila Cabello, Ariana Grande, Avicii och The Weeknd – får sällskap av Major Lazer och Tory Lanez på en singel som låter skräddarsydd för Spotify Global top 50. Begåvat.

*rad avstand


*2geting

Chainsmokers
”Sick boy”

Sverigeaktuella dj-duon – amerikanarna spelar i Tele 2 i Stockholm i vinter – ger ut en helt ny singel, med en helt ny stil. ”Sick boy” är en ganska traditionell rockballad, med Andrew Taggart på sång i en text som kastar sig mellan politik och narcissism (”how many likes is my life worth”). De låter som fans av Imagine Dragons.

*rad avstand


*1geting

Kylie Minogue
”Dancing”

Kylie har åkt till Nashville och samarbetat med några av countryns stora låtskrivare, utan att för den skull glömma sin dansanta bakgrund. Resultatet? En slags Avicii light, utan kolsyra. Det sägs att ”Dancing” är Kylies 102:a singel i karriären. Den är i så fall inget som platsar på hennes topp 75. Knappt topp 100, faktiskt.

*rad avstand


*1geting

Justin Timberlake
”Supplies”

Timberlake jobbar med Neptunes (Pharrell & co) för första gången på över femton år, och resultatet är – tyvärr – rutten zombiesoul. Men missa för all del inte den dystopiska videon. Den känns påkostad som en säsongsfinal av ”The walking dead”.

*rad avstand

 

••• Snart är det dags för James Bays andra album.

bae

Bild från James Bays Instagram.

Detta vet jag eftersom jag var inbjuden att lyssna på det nya materialet i en studio i Stockholm i veckan. När det plötsligt annonserades att den specialinbjudna skaran inte fick skriva om musiken, citera James Bay eller ens yppa att man varit på plats förrän på obestämd tid – som skulle tillkännages ”senare” av hans engelska management tog jag dock mitt block och min penna och gick därifrån. Jag var trots allt där för att skriva något för alla eventuellt intresserade läsare, inte för mitt eget höga nöjes skull.

Sättet som vissa skivbolag försöker styra rapporteringen så att den ska rimma med deras PR-planer är inte sällan absurt.

Men nu vet ni i alla fall:

James Bay var i stan i onsdags! Han kommer ut med ny musik! Hur det låter har jag ingen aning om!

På vägen ut sa jag hej till sångaren, och kan exklusivt citera hans svar, endast här i bloggen: ”Hello”.

*rad avstand

••• U2 turnerar i Europa i höst. En spelning i Danmark är redan inbokad.

En konsert i Sverige borde vara på gång?

*rad avstand

••• Oklart förresten om Justin Timberlake provspelar för rollen som The Marlboro Man eller Brokeback Mountain II, men trailern för hans nya album ”Man of the woods” är hur som helst både aptitretande och snygg.

Kolla här:

*rad avstand

••• Den uppdaterade veckolistan finns här.

*rad avstand

••• Tjoho!