Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Recension: Taylor Swift har gjort årets stora popabum

swifty

Tittut! I dag släpptes senaste beviset: Taylor Swift blir bara bättre och bättre!

ALBUM
*4geting
Taylor Swift
”Reputation”

Genre: Pop
Vem: Taylor Swift, 27, har sålt över 65 miljoner sålda album, har drygt 13 miljarder visningar på YouTube och hela 260 miljoner fans på sociala medier.
Vad: Sjätte studioalbumet är producerat och skrivet tillsammans med Max Martin, Shellback och Jack Antonoff. Skivan släpps även i en specialutgåva med poesi och teckningar av Swift.
Bästa spår: ”Call it what you want”, ”Look what you made me do”, ”New year’s day”, ”Don’t blame me”.

*rad avstand

Nya hits visar nya sidor av stjärnan

*rad avstand

Det är bara fem år sedan Taylor Swift sträckte ut en hand till Max Martin och Shellback, och tillsammans skrev trion ”We are never ever getting back together”. Det blev Swifts första singeletta i USA, och markerade förvandlingen från countrystjärna till popstjärna.

*rad avstand
På ”Reputation” låter inte Taylor Swift mer country än, säg, Iron Maiden.

*rad avstand
Hon gör fortfarande musik tillsammans med svenskduon, som delar på producentsysslan med Jack Antonoff (Lorde, St Vincent). Hon har aldrig låtit mer modern, mer pop, och – även om ”1989” hade fantastiska toppar – aldrig låtit bättre.

taylie

Swift har tio vunnit tio Grammys hittills. Snart har hon vunnit fler.

*rad avstand
Förmodligen blir det här det stora genombrottet i Sverige, där hennes album aldrig nått topp fem på albumlistan – förklaringen är förmodligen en kombination av att hon länge vägrade Spotify, och dessutom aldrig har hon spelat här.

*rad avstand
Swift har redan släppt fyra singlar från ”Reputation”, och här finns konstnärligt och kommersiellt utrymme för att släppa minst det dubbla.

*rad avstand
Ibland är det tillbaka i gamla hjulspår. ”Dress” är, som Rolling Stone skrev i sin recension, lite som om Bruce Springsteen hade döpt en låt till ”Car”. Och soppan med Future och Ed Sheeran (”End game”) innehåller en kock för mycket (Ed).
Men låtskrivandet är överlag urstarkt, samtidigt som Taylor Swift är personligt utlämnande och underhållande i sina texter.

Den här videon slog Adeles tidigare YouTube-rekord i flest visningar under 24 timmar.

*rad avstand
Första singeln ”Look what you made me do” är en av hennes största framgångar någonsin; etta i USA, etta på Spotifys globala topplista och etta på världens samtliga Itunes-listor. Den är även ett av albumets nyckelspår. Men inte talande för hur precis allt låter.

*rad avstand
”Don’t blame me” är till exempel en stark gospel som tar Hozier i den ena handen, och Britney Spears i den andra och avslutande ”New year’s day” är en avskalad indieballad där Swift visar en sårbar sida som man bara anat tidigare.

*rad avstand
”Reputation” är årets starkaste popalbum.

ANDERS NUNSTEDT