Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Recension: Oskar Linnros tillbaka med sofistikerad soulpop

oskis

Oskar Linnros har pulat klart.

ALBUM
*4geting
Oskar Linnros
”Väntar på en ängel”

Genre: Pop/soul
Vem: Oskar Linnros, 34, är uppvuxen i Sundbyberg. Bildade hiphopduon Snook med Daniel Adams-Ray innan han solodebuterade med ”Vilja bli” 2010. Har haft ett uppmärksammat förhållande med artistkollegan Veronica Maggio.
Vad: Tredje albumet från Linnros, som spelat in den nya musiken i sin egen studio – Dundra studios. Skivan har föregåtts av två ep-släpp, ”Väntar” och ”Väntar på en”. Är även aktuell med en höstturné.
Bästa spår: ”Väntar på en ängel”, ”Oavsett”, ”Psalm för skolgårdar”.

*rad avstand

Inspirerad comeback fylld med känslor

*rad avstand

Efter albumet ”Klappar och slag” (2013) lade Oskar Linnros sång- och danshatten på hyllan och ägnade sig åt att pula i sin ensamhet i stället.
Osäker på om det fanns någon mening med popstjärnelivet stängde han in sig i studion och ”experimenterade”. I en intervju med TT har Linnros berättat att han skrev 250 låtar under åren efter ”Klappar och slag”.

*rad avstand
Vad som till slut födde ett nytt album var titelspåret, ”Väntar på en ängel”, och det är lätt att förstå varför Linnros bestämde sig för att satsa på karriären på nytt sedan den låten var klar.

*rad avstand
Låten tillhör redan nu det bästa han gjort.

*rad avstand
En elegant producerad ballad som går en filmisk nattpromenad mellan D’Angelos organiska soul och Monica Z:s fjäderlätta jazz, med ett oblygt romantiskt hjärta som bultar i samma takt som Stevie Wonders.
Om debuten dominerades av direkta poplåtar och uppföljaren av r’n’b-genrens rytmspråk så är ”Väntar på en ängel” ett sparsmakat souligt album där låtarna får ta tid.

*rad avstand
Att åtta av de tolv spåren givits ut tidigare i år minskar sensationsvärdet, men inte helheten. I sin nya kontext får materialet nya vinklar (även om djungelbeatet som driver fram ”GåApaGå” mest låter som Electric Banana Band).
”Överallt” – en duett med Cherrie – låter modern med sina autotunade körer, skissartade ”Född att slåss” är slow motion-soul i Frank Oceans skola och ”Wifi” har ett dansant UK-sound, men överlag är det här inget album som stirrar sig blint på samtidens ljudbild.

*rad avstand
Kanske talar det emot att ”Väntar på en ängel” blir en succé motsvarande den som Linnros fick uppleva kring genombrottet, men det får bli som det blir med den saken.

*rad avstand
Det är en inspirerad, uppriktig och kreativ comeback från en av landets mest intressanta artister.

ANDERS NUNSTEDT