Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Recension: Rise Against gör musik med långt hållbarhetsdatum

rajsahgenjst

Rise Against – packar för en ny turné.

ALBUM
*3geting
Rise Against
“Wolves”

Genre: Punk / hardcore.
Vem: Kvartett från Chicago som bildades 1999. De två senaste albumsläppen har gått in topp 3 på USA-listan.
Vad: Gruppens åttonde fullängdare är inspelad i Nashville tillsammans med producenten Nick Raskulinecz (Foo Fighters, Mastodon).
Bästa spår: “Welcome to the breakdown”, “Far from perfect”, “Miracle”.

*rad avstand

Anders Dahlbom: En knuten punkhandske

*rad avstand

Dagen efter amerikanska presidentvalet vaknade Rise Against upp i inspelningsstudion och visste inte hur det skulle se på sina nya låtar. För plötsligt hade punkbandet med konstant ställningstagande låttexter ett helt annat fokus.

*rad avstand
Plötsligt blev det svåra med “Wolves” att undvika att alla texter inte skulle kretsa kring Trump.

*rad avstand
Låttitlar här som “How many walls” och “Breakdown” talar på sätt och vis för sig själva. Men samtidigt har låtskrivaren och sångaren Tim McIllrath sagt i intervjuer att gruppen ville mer än att göra en platta som känns aktuell just 2017. Och Rise Against lyckas här rakt igenom att kombinera tidlösa knivar till textrader med melodiska kramar. Bandet med motstånd som dna har fått extra fart inte trots utan tack vare världens samtliga politiska motvindar.

*rad avstand
“Wolves” är som platta en knuten handske som pumpar takten.

*rad avstand
“Welcome to the breakdown” är Bad Religion-rally som kommer få igång festivaler i många år framöver. “Far from perfect” är en sådan där radiohit som Green Day borde kasta lystna blickar mot. Och i avslutande “Miracle” plockar kvartetten fram ett gitarrstick som får mig att tänka på älskvärda Hundred Reasons.

*rad avstand
Rise Against visar att starka blommor växer bäst i de kargaste av element. ”Wolves” är inte vår tids ”The Clash” eller ens ”American Idiot”, men den innehåller en samling låtar med hållbarhetsdatum långt efter nästa presidentperiod.

ANDERS DAHLBOM