Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Intervju: Mando Diao strövar vidare efter chockavhoppet

mandodiao

Mando Diao 2017: Patrik Heikinpieti, Daniel Haglund, Björn Dixgård, Carl-Johan Fogelklou och Jens Siverstedt. (Foto: Charli Ljung)

Mando Diao är tillbaka med ny musik – utan sin karismatiska frontfigur Gustaf Norén. Men Björn Dixgård har inga problem med själv kliva fram på albumet ”Good times”.
För Expressen berättar sångaren om planerna på en ny ”Infruset”, fascinationen för Hötorgskonst och chocken efter Noréns avhopp.
– Det var jobbigt som fan, vi tvekade om det överhuvudtaget skulle gå att fortsätta.

*rad avstand

Det är goda tider för rock’n’roll

*rad avstand

*rad avstand
För snart två år sedan skickade Mando Diao ut en pressrelease som förkunnade att sångaren och gitarristen Gustaf Norén lämnat bandet.
Björn Dixgård, även han sångare och gitarrist och med sedan starten, beskriver känslorna:
– Det var ju märklig grej så klart, men vi hade ju känt att det skulle komma också. Att ”den här killen kommer inte att vara kvar”.
Bandets basist Carl-Johan Fogelklou:
– Först kände man sig lite lämnad i sticket, men sen bestämde vi oss för att bara köra.

bonagurra

Björn och Gustaf, radarpar vid mikrofonen.

Tvekade om turné

– När han hoppade av hade vi 20 spelningar bokade. Då fanns det så klart en tvekan i om vi ens skulle genomföra dem. Det första vi gjorde var att kolla med festivalerna om de ville ha oss, och det ville allihop så då tänkte vi ’fan va kul, vi kör!’, säger Dixgård.

*rad avstand *rad avstand
Hur känns det när han säger ”Mando Diao finns inte för mig längre”?
– Allt han sagt till både oss och media tyder ju på att han vill göra annat. Det är lite synd att han känner så bara, säger Dixgård.
– Jag tänker inte ta ifrån honom att han känner så. Vi kan inte påverka det. För oss är det inte så, säger Fogelklou.

Positivt budskap

För en och en halv vecka sedan kom första albumet utan Norén, ”Good times”. En skiva som tagit avstamp i dansmusiken men ändå låter mer Mando Diao än på länge. Omslaget visar kvintetten avbildad i Edens lustgård, nakna sånär som på några fikonlöv.

*rad avstand *rad avstand
– Jag har alltid varit fascinerad av Hötorgskonst. Det finns något väldigt intressant i det som är B på något sätt. Vi beskriver ju vårt paradis också, via vår musik. Så det finns mycket symbolik i det. Och så är ju världen en otroligt jobbig plats för många. Inte för oss kanske, men vi vill gärna att skivan får en positiv effekt.
– Det är därför den heter ”Good times”.

Spelar på Bråvallafestivalen i sommar. (Foto: Charli Ljung)

Öppnar för dikttolkningar

Någon fortsättning till Fröding-tolkningarna på svenskspråkiga succén ”Infruset” är inte planerad, men heller inte avfärdad.
– Är man efterklok så var det en snilleblixt, men det började med att en kompis till Gustaf tjatade om att vi skulle göra en låt till en utställning och han gjorde ”Snigelns visa” som blev jättevacker och så var det i gång. Men när vi spelade in låtarna trodde vi att vi skulle få spela dem på visfestivalen i Västervik en gång liksom…

*rad avstand

Fem bolag tackade nej

– De fem första skivbolagen sa ju nej till att ge ut den, så när Sony tyckte att den var helt fantastisk fattade vi ingenting.
En uppföljare hade säkert hamnat i ett annat ljus?
– Det är svårt att göra en nummer två liksom, men att tonsätta dikter är jäkligt skönt.Svenska språket är ju fantastiskt att sjunga på, så det vill jag verkligen – men det behöver inte vara allmogetexter i så fall.

dix

Dixgård om…

Kentbråket under Kalas-turnén: ”Vi kom ur replokalsfrustration, utan att veta hur världen fungerar. I själva verket är man bara extremt osäker liksom. Så då hoppar man på dom två största artisterna vi har, Thåström och Kent, och säger liksom dumma saker. Vi lyssnade på Kent allihopa kan jag säga, när vi var tonåringar, precis som alla andra. ”Verkligen” ligger till exempel mig extremt varmt hjärtat.”

*rad avstand

Nya Mando-soundet: ”Vi har aldrig gjort en riktigt dansant rockskiva. Vi har nuddat vi det med ”Gloria” och ”Dance with somebody”.  Det elementet. Men att verkligen aktivt gå in för det, att det ska vara bra flow i det kändes som något nytt att göra. Den visionen hölls i genom hela inspelningen.”

*rad avstand

Vad han lyssnar på hemma: ”Den ”nya” hiphopen måste jag säga är väldigt bra… Weeknd och Drake. Och Frank Ocean också, jag tycker att hans nya skiva är fantastisk. Men sen har jag nästan tvingat mig själv att intressera mig för underground house och elektronisk musik. Red Axes är en artist jag tycker är jättebra. Jag tror dom är från Tel Aviv faktiskt.”

*rad avstand

Nobben till ”Så mycket bättre: ”Jag har faktiskt aldrig varit nära att tacka ja. Jag har ju fått frågan men aldrig haft tid. Tolkningar känner jag att kan göra ändå. Listar man grejer man vill göra finns ”Så mycket bättre” alltid med… Just nu försöker vi få till att samarbeta med Beth Ditto, det försöker vi verkligen få till. Men tolkningar, absolut, det vill man ju göra. Det är många som skriver extremt bra låtar. Vi får se om eller när det blir.”

*rad avstand

Carl-Johan ”C-J” Fogelklou (bas): ”En fantastisk vän. Som musiker är han makalöst bra, och soulen i bandet. Som är den enda röda tråden i Mando. Den har funnits med på varenda skiva, till och med på Infruset finns det soul i spelet. Och där är basspelet siginifikant.”

Patrik Heikinpieti (trummor): ”Trummis sedan 2010, då Samuel fick sparken. Han är extremt tajt trummis, otroligt temposäker. Man får nästan supa ner Patse om man inte vill ha det där. Men otroligt fin person. Norrlänning, lugn samtidigt energisk. Lätt hurtigast i bandet, springer och tränar.”

Jens Siverstedt (gitarr): ”Rookie of the year kallar vi honom för. Vi blev ihopbuntade. Han jobbade som in house-producent på At Night. Det var någon där som buntade ihop oss. Vi skulle skriva en låt för Robin Thicke eller nån’t såntdär. Pitcha en låt. Det blev ingenting med det. Vi gjorde ”hit me with a bottle” som är med på skivan i stället. Vi är extremt dåliga på det där allihop, att skriva för nån annan. Men det ironiska är att jag träffade honom två veckor innan Gustaf hoppade av så när vi behövde en ny gitarrist blev det ganska enkelt vem det skulle vara. Vi hade känt på varandra och hade väldigt kul.”

Daniel Haglund (keyboard/orgel/piano/gitarr): ”En av grundarna ihop med mig. Han fick ju sparken, märkligt nog. Det var nog det dummaste jag har gjort i hela mitt liv. Jag vet inte vad han har för diagnos, den är svårdefinierad, men absolut gehör har han. Det är ju praktiskt att ha i bandet. Han är extremt reflekterande person, den som lyssnar bäst av alla i bandet. Han är professorn i bandet kan man säga.”

IMG_5520_Charli Ljung

Björn Dixgård & co. (Foto: Charli Ljung)