Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Recension: Henrik Berggren fortsätter där Broder Daniel slutade

hb

Henrik Berggrens kind har star quality.

ALBUM
*3geting
Henrik Berggren
”Wolf’s heart”

Genre: Indierock.
Vem: Henrik Berggren, 42, var karismatisk sångare i charmanta odågorna Broder Daniel – göteborgsbandet där Håkan Hellström ingick under en period. De debuterade 1995 och tog farväl på Way Out West 2008 efter fyra album.
Vad: Solodebuten, som Berggren jobbat på i tio års tid. BD-kompisarna Theodor Jensen och Lars Malmros medverkar på skivan, där sångaren även tagit hjälp av Björn Olsson och Charlie Storm. Livepremiär på Gröna Lund, 24/5.
Bästa spår: ”Hold on to your dreams”, ”Run, Andy, run”, ”Parties”.

Henrik Berggren albumomslag Wolf's Heart

Solodebuten – en välkommen comeback

 

*rad avstand

Ur ett perspektiv är detta årets stora svenska pophändelse, alla kategorier.
Ur ett annat – not so much.
Ingen kan anklaga Henrik Berggren för att vara en glad opportunist som gjort allt för att smida medan järnet varit varmt.

*rad avstand

Broder Daniel spelar ”Shoreline”. Håkan Hellström på bas.

*rad avstand
Det har så att säga runnit en hel del vatten under broarna sedan det begav sig.
Henrik Berggren har bytt ut sin basker mot en mössa, men Buttericks-stjärnan på kinden och det slarviga sminket är kvar. I 42-åringens värld tycks det inte ha hänt så himla mycket sedan Broder Daniel spelade ”Shoreline” i ”Sen kväll med Luuk” 2001.

*rad avstand
Flera spår inleds med samma gitarrackord som bandets signaturmelodi. Kanske är det göteborgarens svar på ”Spela ’Shoreline’”-kulten.

*rad avstand
Den dystra desperationen och den skört naiva utblicken på omvärlden är konstant. Berggrens oslipade men uttrycksfulla stämband är konserverade. Gamla vapendragare från BD-åren hörs på albumet.
Inte sällan låter det som uppföljaren till Broder Daniels sista album ”Cruel town”, som gavs ut för 14 år sedan.

*rad avstand
Samtidigt har världen gått vidare. Låtarna från ”Wolf’s heart” kommer inte att dominera Spotify i sommar. Ska det vara kommersiellt gångbar pop på svenska just nu ska det vara Hov1.

*rad avstand
Det innebär dock inte att den efterlängtade återkomsten från Henrik Berggren är tråkig, ointressant eller irrelevant. Snarare exakt tvärtom.

*rad avstand
Texterna är välskrivna, musiken är – till skillnad från de akustiska smakproven som dykt upp genom åren – catchy gitarrrock med tydliga refränger. Inte alla låtar är lika starka som singeln, men ingen tycks finnas där av en slump. Inte ens den lätt bisarra indievalsen ”Parties”.

*rad avstand
Det råder inga tvivel om att Berggrens indiehjärta fortfarande slår och slår och slår. ”Wolf’s heart” låter som en självklar hit på den alternativa Spotify-listan. Hans röst är väldigt välkommen tillbaka.

ANDERS NUNSTEDT