Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Recension: Per Gessle hittar ett nytt uttryck på ”En vacker natt”

FotoAntonCorbijn

Gamla bilar rostar alltid. Kärlek, däremot. (Foto: Anton Corbijn)

ALBUM
*3geting
Per Gessle
”En vacker natt”

Genre: Country/visa
Vem: Per Håkan Gessle, 58, är i född i Halmstad där han slog igenom med Gyllene Tider. Genombrottet följdes av världssuccén Roxette innan soloframgångar tog vid. Har sammanlagt sålt över 80 miljoner skivor.
Vad: Första soloplattan på svenska på tio år är inspelad i Nashville med Christoffer Lundquist, Clarence Öfverman, Anders Herrlin och Helena Josefsson – samt amerikanska countrymusiker. Följs upp av albumet ”En vacker dag” 1/9.
Bästa spår: ”Min plats”, ”Småstadsprat”, ”Far too close”.

en_vacker_natt

Från Halmstad till Nashville – och tillbaka

*rad avstand

*rad avstand
Hans tilltal är bredare än en landsväg och hans svenska låtar så folkkära att det säkert kan bli till en nackdel ibland. Begränsar ”Sommartider” bilden av Per Gessle? Inte nödvändigtvis, men hans största hits är så monumentala att det kan vara svårt att lyssna på en ny samling sånger utan att förhålla sig till de gamla.

*rad avstand
Per Gessle är ändå en mästare i den svåra konsten att börja på blankt papper.

*rad avstand
Sedan förra svenska soloskivan har han gjort en engelskspråkig platta, ett album med Gyllene Tider samt en skiva med Roxette.
När han nu återvänder till det svenska placerar han soundet i en oprövad miljö. ”En vacker natt” är övervägande inspelad och formad i Nashville, med studioproffs som vanligtvis spelar med några av countryns största (Willie Nelson, Alison Krauss, Dwight Yoakam, Dolly Parton).

pgcorbijn

*rad avstand
Resultatet är både välbekant och förvånansvärt fräscht.

*rad avstand
Gessle sjunger om prästkrage, liljor och tussilago, målar upp vyer med måsar, svanar och änder och ”en sjö där du kan doppa dina tår”. Sentimentaliteten porlar, romantiken spirar.
I en tillbakablickande kärleksvisa nödrimmar han ”Vi blev kära ett tu tre, över några glas rosé”.

*rad avstand
Poängen är inte att han gör det för första gången, eller att han gör det igen. Det är att han gör det bra.

*rad avstand
Den mjuka tonen och den finstämda ljudbilden får de blott åtta spåren på ”En vacker natt” att ta ett steg från det Gessle-typiska, utan att han tappar sitt personliga tilltal.

pglive

*rad avstand
Avslutande ”Far too close”, en ballad som ursprungligen skrevs för Roxette men som här blir till en duett med unga Savannah Church, är spåret som bryter av mest. Dels för att det framförs på engelska, men också för att det omfamnar countrymusiken utan filter.

*rad avstand
Att det var den låt som spelades in sist av samtliga spår i Nashville är ganska talande. Gessle klev in i Blackbird-studion som en svensk popikon, och klev ut som en countrytolkare.

*rad avstand
Vackert, ju.

ANDERS NUNSTEDT