Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så mycket bättre 2017: årets samtliga deltagare rankade

laleh

Laleh – lyfte den andra säsongen till den bästa hittills.

Kan det bli bästa den säsongen hittills?
Så klart det kan!

*rad avstand
Säsong åtta av ”Så mycket bättre”, som spelas in i sommar och sänds i höst, har verkligen förutsättningarna.
Ingen artist känns som utfyllnad. Alla har en historia att berätta. Många har spännande karriärer bakom sig, flera har gott om förnämligt material för övriga att tolka.

Kramkalas

Ett stort ansvar vilar på TV4 (och produktionsbolaget) att knyta ihop programsäcken. Förra säsongen inleddes med en stark premiär, men efterhand sjönk pulsen och engagemanget. Den bekanta dramaturgin tog vid.
Det blev för lite musik, för mycket lull-lull, lekar och drönarscener – och artisterna hamnade i fällan där varenda middagssittning hotade att sluta som en spontan kramklubb för inbördes beundran.

Lyft karriärerna

Målet med varenda anekdot behöver inte vara att den ska sluta i tårfyllda ögon, förstärkt av stämningsfull bakgrundsmusik.
Lyft musiken i stället. Då kan det här bli kanon.
Frågan om vilket program som kommer att bli starkast kan vi lägga åt sidan, tills vidare (kan det bli något annat än ”Kikkis dag”?).

Hetast i högen

Men frågan vilka artister som kommer att lyckas bäst med sina tolkningar – den får sitt preliminära svar nedan.
Här är rankingen på årets sju deltagare.

ANDERS NUNSTEDT

1) Moneybrother

*rad avstand

money

Dags att lyfta karriären igen.

*rad avstand
Monster-mannen, Pengabrorsan, MoneybrotherAnders Wendin, 42, har många namn – och en haltande karriär. Delvis beroende på att han inte gett ut ett album på fem långa år. Men han har både personligheten och spännvidden för att ruska om i tolkningarna. Lyssna bara på hans version av Kirsty McColls ”They don’t know”, ”Dom vet ingenting om oss”.


Drömcover: ”If I ever fall in love again” (Kikki Danielsson)

 

2) Sabina Ddumba

 

ddumba

Liten katalog men stor potential.

*rad avstand
Sabina, 23, har bara gett ut ett album – ”Homeward bound” – men å andra sidan hade exempelvis Miriam Bryant inte mer omfattande meriter när hon gav sig in i tv-leken för två år sedan. Ddumba har en av landets finaste soulröster, ett urbant tilltal och en sällsynt närvaro när studiolamporna slår om från rött till grönt. Kan bli höstens utropstecken.


Drömcover: ”Hotter than fire” (Eric Saade)

3) Icona Pop

*rad avstand

icona

Är den nakna sanningen att Icona Pop är lite för stora för ”Så mycket bättre”?

*rad avstand

Aino Jawo, 30, och Caroline Hjelt, 29, är säsongens skräll. Duon har trots allt en internationell karriär och Spotifyspelningar alla andra deltagare bara kan drömma om (”I love it”; över 230 miljoner streams medan ”Emergency” och ”All night” har drygt 135 miljoner tillsammans). Deras elektriska energi har potential att göra det gotländska stengolvet strömförande.


Drömcover: ”Born under a bad sign” (Moneybrother)

4) Tomas Andersson Wij

*rad avstand

taw

TAW – känd tv-tolkare efter SVT-serien ”spelar med…”

*rad avstand

Det kan tyckas lite snöpligt att hans största framgång är en cover. Men Tomas Andersson Wijs version av Carolas ”Evighet” uppdaterade å andra sidan den svenska standarden för vad en bra tolkning kan, och bör, vara. ”TAW” är en gammal rockjournalist och en påläst berättare i den klassiska trubadurskolan, kapabel att sätta nytt ljus på slitna hitrefränger.


Drömcover: ”Under ytan” (Uno Svenningsson)

5) Kikki Danielsson

*rad avstand

kikki

Kikki – lever inte alls i en bubbla.

*rad avstand

Hon var inte bara 80-talets Jill Johnson – tv-showen ”Kikki i Nashville” var en slags föregångare till ”Jills veranda” – Kikki Danielsson, 64, är också en schlagerdrottning som gett Melodifestivalen bra vibrationer sedan 1978 (sångerska i Wizex ”Miss Decibel”). Karriären har sannerligen inte bara kantats av fullträffar, men det gör hennes medverkan ännu intressantare.


Drömcover: ”Hälsingland” (Tomas Andersson Wij)

6) Uno Svenningsson

*rad avstand

uno

Svenningsson: Olle-tolkare numero uno.

*rad avstand
Hans tolkning av ”Kaffe och en cigarett” är den finaste, mest lyhörda Olle Ljungström-tolkningen som spelats in. Inte konstigt att samtliga deltagare undvek den när det blev dags för Olles dag i ”Så mycket bättre” 2012. Hittar Uno, 57, tillbaka till det lågmälda men sentimentala tilltalet kommer han att kunna överraska tittarna vecka in och vecka ut.


Drömcover: ”Scarred for life” (Sabina Ddumba)

7) Eric Saade

*rad avstand

saade

Var det någon som sade Brolle Jr?

*rad avstand
Återupprättade den svenska Eurovisionhedern efter cirka sju svåra år när han slutade trea med ”Popular” i Düsseldorf 2011. Men skivkarriären har varit brokigare än Darins och Dannys sammanslaget. Vad är Saades sound? Hur klarar han sig utan sina dansare? Hur låter 26-åringen egentligen när han ställs inför utmaningar som existerar utanför mellobubblan?


Drömcover: ”Manners” (Icona Pop)