Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Recension: Allting med Stiftelsen låter i själva verket… botten

Stiftelsen 1 - 2016_Foto Adam Gustafsson

Stiftelsen har precis dragit ett internt skämt? (Foto: Adam Gustafsson)

ALBUM
*xgeting
Stiftelsen
“Allting låter som Slipknot”

Genre: Rock.
Vem: Sångaren Robert Petterssons sjunger även i framgångsrika Takida. I Stiftelsen ingår, förutom Pettersson, Micke Eriksson på gitarr, Arne Johansson på bas och Martin Källström på trummor.
Vad:  “Allting låter som Slipknot” är gruppens fjärde platta sedan starten 2010. Stiftelsen är aktuella med en stor gemensam turné med Takida, turnépremiär i Karlstad nästa fredag.
Bästa spår: Nej…

*rad avstand

Anders Dahlbom: Platt och plågsamt

*rad avstand
Jag försöker verkligen, lyssnar om och om igen. Anstränger mig att hitta något av värde i Stiftelsens urvattnade mix av buskis-rock och lätt-reggae.
Men nej.

allting_later_som_slipknot-39449477-

Jan Stenmarks omslag förtjänar ett omnämnande.

*rad avstand

Inom upphovsrätt pratar man om verkshöjd. Att en bok, tavla eller kanske en skiva ska upp till en viss konstnärlig nivå för att verket ska räknas som eget skapande.

*rad avstand
Stiftelsens fjärde fullängdare har ingen höjd över huvudtaget. “Allting låter som Slipknot” är lika platt som köksbordet sångaren Robert Pettersson sitter vid när han i “Mot världens rand” skriver banalt om att limpan är slut.

Roberts andra band, Takida.

*rad avstand
Under fyrtio minuter riffar gitarrer, Pettersson höjer rösten i en ylning, här och var kommer en saxofon in. Än värre blir det när Stiftelsen försöker sig på någon form av humor. “Förkyld” är dansbands-reggae med den helt obegripliga refrängen “Han måste varit min vän, han måste varit din vän, han måste varit vår vän, eller så var han bara förkyld”.

*rad avstand

Just där tangerar Stiftelsen något bottenrekord.

*rad avstand

Precis som albumtiteln (nej, inget här låter som Slipknot) verkar det handla om ett internt skämt som säkert var jätteroligt i studion.

*rad avstand

För alla oss andra är det direkt plågsamt att uppleva.

*rad avstand

Jag ger verkligen Stiftelsen en chans. Använder hörlurar och brassar på med högtalare. Tar med killarna från Ljungaverk på träningspass och lyssnar intensivt i horisontellt läge.
Men inget fastnar. Absolut inget. Okej, möjligen Bon Jovi-riffet i inledande “Opsovati”.

*rad avstand

Resten av “Allting låter som Slipknot” är torftig som en limpmacka som legat framme alldeles för länge.

ANDERS DAHLBOM