Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Recension: The XX dystert dansanta album en försiktig triumf

xx

Brittisk briljans var det här!

ALBUM
*4geting
The XX
”I see you”

Genre: Pop
Vem: Romy Madley Croft, Jamie XX och Oliver Sim bildade The XX i London för drygt tio år sedan. Den självbetitlade debuten kom 2009 och blev en enorm succé.
Vad: Tredje albumet med trion är inspelat i New York, Reykjavik, London, Los Angeles och Marfa. The XX ger sig ut världsturné i vinter. Start i Stockholm, 8/2.
Bästa spår: ”On hold”, ”Performance”, ”A violent noise”.

*radavstand

Nunstedt: Popmusik som smyger sig på

*radavstand

Under sista fasen av inspelningarna av The XX tredje album utlovade Jamie XX ”ett helt nytt koncept”.
Men i slutprodukten känns trion i allra högsta grad igen. Det här är knappast deras ”Achtung baby”, ”Screamdelica” eller ”Sgt Pepper”.

*radavstand

Svärtan är påtaglig och dysterheten infiltrerar fortfarande varje cell i The XX musik. Den melodiska briljansen är ännu intakt.

*radavstand
De låter fortfarande som världens blygaste popstjärnor.

*radavstand
Därmed inte sagt att engelsmännen står och stampar på ”I see you”.
Det är tydligt att Jamies soloalbum ”In colour” (som inte var mer solo än att såväl Romy som Oliver dök upp på sång) öppnade upp nya vägar för bandet.

*radavstand
”I see you” är långt ifrån ett lika klubbinfluerat verk, men här finns både dubsteprymter (”Dangerous”) och syntar som låter som om de filtrerats genom Creamfields soundsystem. Här finns en Hall & Oates-sampling som borde göra Hot Chip gröna av avund (”On hold”).

*radavstand
Här går det att dra raka streck från stora små ögonblick signerade bandets brittiska bröder och systrar i Everything But the Girl och Portishead.

*radavstand
Det är elektronisk popmusik som försiktigt smyger sig på, som växer sig så stark att man efter ett tag varken vill eller kan sluta återkomma till de tio spåren.

*radavstand
Det är ett album som verkligen inte bör missas.

ANDERS NUNSTEDT