Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nunstedt

Ho ho ho: Julen är snart här! Stor skivspecial med årets tomtenytt!

Recenserade: Carola, R Kelly, Killers, Kikki Danielsson, Magnus Carlsson & Jessica Andersson, Anna Stadling, Pentatonix, Katie Melua, She & Him och Rickard Söderberg


kellyr

R Kelly drömmer om en vit jul. Vi får hoppas att det är snö som faller.


••• Vi har klassikerna: Phil Spectors ”A christmas gift for you”, Elvis Presleys ”Christmas album” och Bing Crosbys ”Christmas album”.

*radavstand
••• Vi har de relativt färska: Tracey Thorns ”Tinsel and lights”, Bob Dylans ”Christmas in the heart”, Michael Bublés ”Christmas”, samt de svenska, som Peter Jöbacks ”Jag kommer hem igen till jul” och Weeping Willows ”Christmas time has come”.

*radavstand

••• Vi har två veckor kvar till jul, och har lyssnat igenom den här säsongens största julalbum.


Carola Jul 2016

Carola firar jul igen. Dock inte i Betlehem.

Vackert och värdigt, Carola


ALBUM
*3geting
Carola Häggkvist
”Drömmen om julen”

Genre: Julmusik
Bästa spår: Låt barnen leva

*radavstand

Vad vore en jul utan Carola? Det känns märkligt nog nästan otänkbart. Därför är det spännande och nyskapande med den melankoliska tonen som hon väljer i arrangemangen. Det är uppfriskande i de annars knäcksliskiga julsångerna man har hört till leda och lite oväntat att hon vågar gå åt det hållet.

*radavstand

Det är emellanåt så sorgset att hon mer gör ett socialrealistiskt soundtrack till mörkret och stressen inför julafton än den glada Disney-versionen av julen. Men det gör också albumet övertygande.

*radavstand

Normalt sett brukar Carola ta i så det ryker när hon sjunger, men i ”Drömmen om julen” håller hon igen och låter pianot och stråkarna ta plats.

*radavstand

Det är väldigt vackert och resultatet blir betydligt mer lågmält och berörande än vad man trodde att Carola var kapabel till.
Kompositören Ulla-Carin Nyquist bidrar med eleganta nyskrivna låtar och fina översättningar av ”Vintersång” och ”Tro på en morgon” och med Peter Nordahls arrangemang blir resultatet ett moget och värdigt julalbum som Carola kan sprida julstämning med.

MALIN COLLIN

Trådlöst med obotlige sextomten


ALBUM
*3geting
R Kelly
”12 nights of christmas”

Genre: Jul
Bästa spår: ”I’m sending you my love for christmas”, ”Flyin’ on my sleigh”

49-åringen från Chicago förnekar sig inte.
Trots att temat otvivelaktigen är jul så handlar R Kellys jullov mindre om bjällerklang och mer om.., ehum, när mamma kysser tomten. Utan en tråd på kroppen.

*radavstand

Att mystomten är R Kelly råder heller det inga tvivel om. När han inte är en snögubbe, som letar efter sin ”snowgirl”.
Ja, han är gränslös. Han vill ”unwrap you”, han vill att du ska lägga dig ner så att han kan ”fill your stockings up”.

*radavstand

Han är en helt enkelt samma sexfixerade fåntratt som alltid. Ständigt på gränsen till en fullfjädrad R Kelly-parodi.

*radavstand

Men, han är underhållande. Och ”12 nights of christmas” är väldigt långt ifrån ett hastverk. Det är tolv nyskrivna låtar som åker slalom genom r’n’b-historien som Kelly själv varit med och format. Det ekar av Bill Withers, Smokey Robinson och Stevie Wonder – fast soundet är högpolerat i välbekant 90-talsanda.
R Kelly har sirap i stämbanden och äggtoddy i blodet.
Och till hans försvar ska sägas att trots att omslaget och produktionen andas lyx och blingbling är R Kellys julbudskap inte det minsta materiellt.

*radavstand

”Kärlek” är den största gåvan. Helst om han får ägna sig åt att ge den hela natten.

ANDERS NUNSTEDT

Mjukt motgift mot allt brus


ALBUM
*3geting
Anna Stadling
”American tunes for christmas”

Genre: Jul
Bästa spår: ”As with gladness”, ”There is a light”.

Det hörs klart och tydligt att Anna Stadling tidigare tolkat Johnny Cash och Leonard Cohen. Det är avskalat, mjukt och nära. Som ett behagligt motgift varuhusens hysteriska bjällerklang. I inledande ”As with gladness”, en duett med Sophie Zelmani, sätter 46-åringen från Sundsvall tonen. Enda invändningen är att ”Blue christmas” och ”Silent night” känns mindre nödvändiga, då skivan endast rymmer nio spår.

*radavstand

Men ”American tunes” är ändå fin americana, inbäddad i mjuk nysnö. Musik som får allt annat brus att minska genom att tassa fram.

ANDERS NUNSTEDT

Mjukt, sakralt och fjärran från Disney


ALBUM
*3geting
Katie Melua
”In winter”

Genre: Jul
Bästa spår: ”Dreams on fire”, ”The little swallow”

Efter tolv miljoner sålda album tog Katie Melua, 32, järnvägen hem till Georgien för att spela in ett album som hyllar en jul som känns fjärran Disneys. Och hennes succédebut ”Call of the search” också för den delen. Arrangemangen är närmast sakrala, förstärkta av albumets tydligaste instrument: Gori Women Choir från Tblisi. Näst tydligaste instrumentet är den försiktiga, akustiska gitarren.

*radavstand

Det finns bättre tolkningar av ”O holy night” och ”River” än Meluas, men även i skivans mer slitna spår är det lätt att hitta ett personligt tilltal.

ANDERS NUNSTEDT

Kikki tar tomten tryggt till Nashville


ALBUM
*2geting
Kikki Danielsson
”Christmas card from a painted lady”

Genre: Jul
Bästa spår: ”Silver garland”, ”If new year’s day wasn’t so cold”

Årstiden är en annan, men Kikkis julalbum är ett uppenbart syskon till ”Postcard from a painted lady” (2015). Tillsammans med Sulo Karlsson gräver hon sig runt fyra decennier tillbaka i tiden. Till tiden då countrystjärnornas kostymer var nästan lika extravaganta som Elvis karateoverall. Kikki landar tryggt i soundet, hon blev trots allt hedersmedborgare i Nashville redan 1984. Kanske lite väl tryggt egentligen; tolkningarna känns aldrig omvälvande.

Däremot trevliga.

ANDERS NUNSTEDT

Gulligt koncept som blir tjatigt i längden


ALBUM
*2geting
She & Him
”Christmas party”

Genre: Jul
Bästa spår: ”All I want for christmas is you”, ”Christmas memories”

I ”Must be santa” börjar kören bakom Zooey Deschanel (och M Ward, som verkligen känns som en parentes på det här albumet) att sjunga olika presidenters namn. De avslutar med Hillary Clinton. Man kan kalla det en till synes rimlig chansning som inte gick hem; She & Hims andra julalbum gavs ut strax innan det amerikanska presidentvalet. Missen känns lite talande. Här har det gått undan. Duon har hittat ett format – blasé indiepop förflyttad till den naivt käcka delen av 60-talet – som de stöper alla sin covers i. Samtliga. Precis varenda en.

Det funkar i korta doser, men blir tjatigt i längden.

ANDERS NUNSTEDT

Bombastiskt och kitschigt men humoristiskt


ALBUM
*2geting
Rickard Söderberg
”Make the yuletide gay”

Genre: Jul
Bästa spår: ”What if santa is gay?”

Tenoren kammar hem samtliga stilpoäng i betygslådan för den uppspelta titeln. Det här är lika mycket gay i ordets gamla (glad) mening som nya (homo). Seth MacFarlane hade nog väldigt gärna varit upphovsman till albumets nyskrivna fullträff, musikalnumret ”What if santa is gay?” – med den relevanta iaktagelsen att julen trots allt är årets kitschigaste period.
Söderberg kastar sig mellan humor och allvar med fullt engagemang, vad som än står på menyn.

Men stundtals drunknar låtarna i de saftigt bombastiska orkesterarrangemangen.

ANDERS NUNSTEDT

Banalt snömos från schlagerfabriken

ALBUM
*1geting
Magnus Carlsson & Jessica Andersson
”Once upon a christmas night”

Genre: Jul
Bästa spår: ”Get me through december”

Tillsammans har de typ varit med i schlagern fler gånger än Thomas G:sons frisyr. Men de här sångerna hade inte ens tagit sig vidare till andra chansen i vinter. Och då syftar jag inte på Melodifestivalens regelbok. Urvalet är för osorterat, soundet för omodernt, tilltalet för banalt. Magnus och Jessicas julskiva är baserad på julturnén ”Christmas night”, som rullat i fyra säsonger. Där har de sjungit en skojfrisk ”Fairytale of New York” och uppenbarligen rätt mycket snömos.

En okej turnésouvernir kanske, men inget annat.

ANDERS NUNSTEDT

Mördande trist jul med Killers


ALBUM
*1geting
The Killers
”Don’t waste your wishes”

Genre: Jul
Bästa spår: ”Boots”, ”Christmas in LA”

Jag har länge varit ett fan av The Killers tradition att ge ut en julsingel varje år. I välgörenhetssyfte, dessutom. Men när de nu samlar de senaste elva årens jullåtar på ett album är det ändå rätt uppenbart att låtarna sällan varit så mycket att hänga i granen. Trots gäster som Toni Halliday (Curve), Neil Tennant (Pet Shop Boys) och Elton John (Elton John).

Undantaget indieballaden ”Boots” och countryvemodet i ”Christmas in LA” finns här inget som ens matchar det bleka materialet på B-sidesamlingen ”Sawdust”.

ANDERS NUNSTEDT

Hysteriskt kassa a cappella-tolkningar


ALBUM
*xgeting
Pentatonix
”A Pentatonix christmas”

Genre: Jul
Bästa spår: –


Med snart två miljoner sålda ex är föregångaren ”That’s christmas to me” från 2014 är USA:s bäst säljande julalbum – från en grupp – på över 50 år. Lite fakta, bara. Om någon, denna höst, råkat missa att inte allt står helt rätt till over there.
A Cappella-kvintettens hysteriska jultolkningar får det gamla påfundet att bränna ”skadliga” skivor på bål att framstå som en rätt rimlig och kanske till och med nödvändig idé.

ANDERS NUNSTEDT