Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Intervju/Nisse Hellberg om country, saknaden efter Olle Ljungström och SVT:s censurpanik

shellberg

Nisse Hellberg reste västerut, sedan reste han hem igen. Som en travelling man.

På 90-talet sjöng Nisse Hellberg in countryduetten ”Jag är bara lycklig när jag dricker” tillsammans med Olle Ljungström.
Nu har Nisse tagit steget fullt ut, och spelat in ett helt countryalbum.
– Det är klart att tankarna på Olle funnits där många gånger, säger han.

 

 

Hellberg: ”Musik får aldrig ljuga”

 

”Jag är bara lycklig när jag dricker” fanns med på Wilmer X album ”Hallå världen”, som gavs ut 1995. Än i dag är det en av bandets populäraste låtar.
Men också en av de mest kontroversiella.

SVT ville stoppa Nisse

– Förra året fick jag knappt framföra den i tv, berättar Nisse Hellberg. SVT ville stoppa den, och skyllde på sin publik. Men jag förklarade att det är en anti-dryckeslåt och efter en lång diskussion på plats slapp jag bli censurerad.
När Olle Ljungström dog i sitt hem i maj i år, märkt av sjukdom och drogmissbruk blev duetten återigen aktuell.
– Som artist har man alltid ett ansvar och frågan är om det var okej av oss att dra in Olle i det här samarbetet. Vi kände ju till Olles livsföring men var naiva och insåg inte att det även innefattade tyngre grejer. Inte bara flaskor.

Ångrar inte Olle-duetten

– Men jag ångrar det inte på något sätt. Det är ett tragiskt livsöde och jag sörjer Olles bortgång, men låten blev toppen. Det är många som gillar den och jag spelar den regelbundet.
Den här veckan kommer en slags fortsättning på låten, Nisses första countryalbum ”Vägen västerut”.
– Jag har som sagt testat lite country, och har gjort texmexlåtar och gospel. Men den här gången har jag verkligen skalat bort allt som är blues och rock’n’roll.

Nyligen framförd.

 

Vägrade Nashvillemusiker

Inspirationen kom efter en resa till Nashville, där Nisse fick frågan om han inte skulle spela in en countryskiva. ”Då trillade poletten ner”.
– Inget ont om Jill Johnson och verandan i Nashville, men för mig var det uteslutet att spela med amerikanska musiker. Musik får aldrig ljuga, och jag ville inte ge mig in i en musikalisk maskerad.

Sentimentala texter

Lösningen blev en skiva producerad av Ola Gustafsson, inspelad i Sverige med texter som andas ”oförblommad” sentimentalitet.
– För mig var country länge något som spelades av konservativa gubbar och tanter i hattar, och svårt att ta till sig. Men jag hittade in via Rolling Stones och Elvis Costello och nu har jag gjort en skiva med både fiol och steel guitar. Jag är alltid nöjd med mina skivor, men det här är nog mitt största lappkast någonsin. Och jag är jättenöjd.

ANDERS NUNSTEDT

nishe

 

FAKTA/NISSE HELLBERG

 

Ålder: 57.
Bor: Malmö.
Diskografi: Sex soloalbum, samt över tio som sångare i Wilmer X – vars senaste album är listettan ”13 våningar upp” (2005).
Aktuell: Albumet ”Vägen västerut” släpps 11/11. Medverkar i Hasse ”Kvinnaböske” Anderssons julshow ”Tomtebloss & Rock n roll” i Helsingborg.

vagen_

BONUS/WILMERX

 

regg

När undertecknad var i Malmö för någon vecka sedan fick jag syn på den här registreringsskylten i p-hus. Nisse: ”Jag har hört talas om den där, men jag vet inte vem som äger bilen. Det är ingen i bandet i alla fall.”