Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Intervju: Tove Lo pratar gamla synder, nya låtar och ”Lady wood”

tov11

Tove Lo, tredje svenska artisten som tagit plats i Spotifys exklusiva miljardklubb.

Hon har noterats för en miljard lyssningar sedan succédebuten ”Queen of the clouds”, 2014.
Nu är Tove Lo tillbaka, och på uppföljaren väljer hon att inte krångla till det.
Kommande albumet ”Lady wood” handlar om två saker: musik och sex.
– Det har varit en stor del av mitt liv under de senaste två åren, säger Tove till Expressen.

Nya singeln: kom ut i går.

*radavstand
Tove Lo, 28, ringer upp från sitt hotellrum i Portland där hon befinner sig tack vare jobbet som förband på Maroon 5:s Nordamerikanska turné.
– Veckorna bara flyger i väg, jag är så inne i turnébubblan just nu så jag kan knappt fatta att mitt album kommer om bara två veckor.

*radavstand
Turnéns huvudakt har sålt över 70 miljoner singlar och toppat Billboardlistan vid ett flertal tillfällen. På den nivån är Tove Lo inte, men hon har nått hela en miljard spelningar på Spotify efter bara ett album. Hon är en bit på vägen.
Maroon 5 är ännu en språngbräda den svenska sångerskan hoppat på.

Karaokekvällar med Maroon 5

– Det är speciellt att vara förband, det är deras regler som gäller. Men dom är sköna och gulliga och det har varit en jättebra upplevelse på alla sätt. Vi har haft karaokekvällar, varit ute och bowlat och åkt skridskor.
Skiva nummer två heter ”Lady wood” och släpps över hela världen den 28:e oktober. Den är gjord i Stockholm, hemma hos Max Martin i Los Angeles samt i Nicaragua. Precis som förra gången är Tove Lo inte bara artist utan även producent och låtskrivare.

Stora festivalspelningar

– Den bygger mycket på den emotionella resa som jag har genomgått de senaste två åren. Om jakten på livet. Alla toppar och dalar, alla rädslor och all spänning. Det har varit en process att få ur mig allt det här.
Till topparna räknar hon att få ge ut musik under eget namn, utan kompromisser, och att få turnera och spela på stora festivaler.
– Att få uppleva att folk skriker mina ord tillbaka till mig, om du förstår vad jag menar. Det är en magisk känsla.

Opererade stämbanden

En av dalarna var när hon i fjol slet ut sin röst, och tvingades operera stämbanden.
– Jag var helt förstörd. Det var oerhört jobbigt. Men nästan lika jobbigt var det att man plötsligt blir granskad och ifrågasatt. Så mycket att man börjar granska sig själv.
• Hur menar du?
– Mina texter verkar provocera vissa människor och att jag måste stå till svars för mina känslor gjorde mig ställd. Jag väljer att sjunga öppet om sex. Men eftersom jag är kvinna är det många som anser att det inte är bra, det kan jag märka här i USA. Men nu har jag lärt mig att hantera det.

Handlar om sex och musik

• Kan du förklara albumtiteln, ”Lady wood”?
– Det är slags version av uttrycket ”chick with balls”, det är någon med stake i. En variant av alla de här uttrycken som är så manliga.
• Vad är inspirationen till skivan?
– Mitt liv är inspirationen. Sex och musik har nog alltid varit en del av mitt liv. Och det har varit en stor del av mitt liv under de senaste två åren. Det är det som texterna handlar om.
– Jag gillar att göra saker som skrämmer mig lite, som jag tänder på. Sådant som ger mig lady wood.

Nakna bröst censureras

• Man anar ju viss Madonna-inspiration också, inte minst när man ser omslaget?
– Man kan se det som en homage till Madonna, men det var faktiskt inte meningen från början. Vi gjorde en plåtning där vi i efterhand kapade en av bilderna så att den illustrerar ”lady wood”. Men det var inte jag som kom på det.
• Jag hörde att det fanns risk att vissa bilder i cd-häftet skulle censureras.
– Haha. Vilka bilder som syns beror nog på var man köper skivan. Det finns en del nakenbilder som man kanske inte kommer att få se om man köper sitt exemplar på en av de stora kedjorna i USA. Det blir ett stort svart block över brösten. Men vem bryr sig?

ANDERS NUNSTEDT

FAKTA/Detta är Tove Lo

 

tov22

Långkallingar rules.


Ebba Tove Lo Nilsson, 28, är låtskrivare, producent och artist. Hon är uppväxt i Djursholm och har, precis som Robyn och Icona Pop, gått på musikgymnasiet Rytmus.


• Tove Lo är medlem i Max Martins låtskrivarkollektiv Wolf Cousins och har bland annat skrivit hits till Adam Lambert, Cher Lloyd, Zara Larsson och Ellie Goulding.


• Genombrottssingeln ”Habits (stay high)” blev trea på den amerikanska singellistan. Uppföljaren ”Talking body” nådde plats 12. I Sverige har hon som bäst nått en trettondeplats.


• 28-åringen har gästsjungit hos en rad andra artister, bland annat Coldplay, Flume, Alesso, Nick Jonas, Adam Lambert och Years & Years.


• Tove Lo:s musik har streamats över en miljard gånger på Spotify. De enda svenska artister som nått den magiska gränsen tidigare är Avicii och Zara Larsson.


• Hon har varit förband till Katy Perry och Maroon 5. I november är Tove en del av amerikanska ”Jingle ball”-turnén, där även Ariana Grande, Britney Spears, Bruno Mars, Backstreet Boys, Chainsmokers, Shawn Mendes och Justin Bieber framträder.


• I går kom ”True disaster”, uppföljaren till singeln ”Cool girl” – som redan spelats över 100 miljoner gånger på Spotify. Toves andra studioalbum ”Lady wood” släpps den 28:e oktober.