Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tio låtar Kent verkligen, verkligen måste spela innan de lägger av

skull

Kent är snart halvvägs in på ”Avskedsturnén” (Foto: Henrik Jansson).

LIVE. Under sina första åtta konserter på sin sista turné har Kent spelat ”Den döda vinkeln” en gång. Det säger sig självt att det är sju gånger för lite.

I kväll spelar de i Övik, i morgon i Östersund, på lördag i Trondheim. Turnén fortsätter fram till den 17:e december, med den sista av tre utsålda konserter (det finns dock fortfarande ströbiljetter till spelningen 15/12) i stora Tele 2 Arena i Stockholm.

kidsen

Så här ser det ut, sista extranumret ”Den sista sången”. (Foto: Pelle T)

Totalt har Kent spelat 29 låtar i höst. Konserterna är 24 låtar långa. 21 av låtarna har framförts vid samtliga konserter. Om man får anta lite, så beror den sparsamma variationen delvis på att a) mycket av det som spelas på konserterna är förinspelat och b) den visuella grafiken är så synkroniserad med musiken att det lämnar snålt med utrymme för spontanitet och improvisation.

jocke

Jocke & co älskar verkligen, verkligen bara en låt från ”Verkligen”: ”En timme en minut”. (Foto: Henrik Jansson)

turnépremiären i Linköping sa Joakim Berg: ”Vi bestämde oss för att bara spela sånt som vi verkligen, verkligen älskar” apropå låtvalen.

sam

Sami Sirviö, bildade Coca Cola Kids tillsammans med Jocke 1988. (Foto: Pelle T)

Det har visat sig att mycket av det Kent själva älskar är samma låtar som jag själv skulle välja ut om jag skulle välja ut deras bästa. Det här är ingen turné där alla album ska ha lika stort utrymme. Tonvikten ligger på den senare delen av Kents karriär, och det soundet, och uttrycket, klär dem.

marty

Martin Sköld, blev polare med Jocke Berg i den lilla kafeterian på St Eskils gymnasium. (Foto: Henrik Jansson)

Men aldrig får man vara riktigt nöjd? Det finns trots allt en hel del luckor i turnéns låtlista. Vad luckorna består av beror förstås på vem man frågar. En del undrar varför de inte kan trycka distpedalerna i botten och spela mer material från sina tre första album. Och varför spelar de inte ”Kräm” och ”Om du var här”, och för all del, ”Vinternoll2” och ”Max 500”. De var ju alla stora singelhits.

mackan

Markus Mustonen. Träffade Jocke på ett sjukhem, där Jocke jobbade extra och Markus praktiserade. (Foto: Henrik Jansson)

Och de nya låtarna, från den ”Best of” som kom nyligen, vad hände med dom?

En av dem kvalar in på min personliga kravlista, som domineras av ratade favoriter från ”Tillbaka till samtiden”.

Här är tio låtar Kent verkligen, verkligen borde spela innan ”Den sista sången” klingar ut för den sista gången:

Turnéfakta

Låtarna som spelats på samtliga åtta konserter: Gigi / Den vänstra stranden / Mannen i den vita hatten (16 år senare) / Hjärta / Musik Non Stop / 999 / La belle époque / Den sista sången / Andromeda / Utan dina andetag / Kärleken väntar / Egoist / 747 / Ingenting / Vi är för alltid / Förlåtelsen / Romeo återvänder ensam / Jag ser dig / Innan allting tar slut / Dom andra / Var är vi nu?
Övriga: Sverige (sex tillfällen) / Stoppa mig juni (Lilla ego) (fem) / En timme en minut och Berg & Dalvana (tre) / Petroleum och Socker (två) samt Vi är inte längre där och Den döda vinkeln (endast en gång). (Källa: setlist.fm)