Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nunstedt

Recension: Green Days radiopunk en lagom farlig revolution

photo-credit-frank-maddocks-extralarge_1471542558823

Green Day är tillbaka, och de låter radiovänligare än på länge.

ALBUM
*3geting
Green Day
“Revolution radio”

Genre: Punk/rock
Vem: Punktrio från Oakland som bildades 1986 och slog igenom med storsäljande “Dookie” 1994. Består av sångaren och låtskrivaren Billie Joe Armstrong, basisten Mike Dirnt samt Tré Cool på trummor. Har sålt över 75 miljoner plattor världen över. Ligger bakom musikalen “American idiot” som ifjol spelades i Stockholm.
Vad: Tolfte Green Day-plattan är den första på fyra år. Sedan senast har Armstrong bland annat varit inne på behandling (för alkohol och smärtstillande) och släppt en duettskiva med Norah Jones. I veckan har komedin “Ordinary world” amerikansk biopremiär, där Armstrong spelar huvudrollen.
Bästa spår: “Bang bang”, “Still breathing”, “Forever now”.

revolution_radio-day

Anders Dahlbom: Bästa sedan ”American idiot”


Allsångsrefränger och lösa kulor för en lagom farlig revolution.
Green Day går tillbaka till grunden och får ut ett effektivt soundtrack för vår tid.

*radavstand

Punkare har av naturliga skäl alltid varit intresserade av att göra revolution.
Skaka det gamla i grundvalarna, skruva upp volymen och yla på barrikaderna. Green Days Billie Joe Armstrong har nu aldrig varit en motståndets chefsideolog i bakgrunden. Aldrig heller tillhört de beväpnade förtrupperna.

*radavstand

När gruppen efter några års paus återvänder står Armstrong istället och målar plakatpoesi samtidigt som han drömmer om “Sandinista” och att bli ett nutida The Clash.

*radavstand
“Revolution radio” ska handla om vår tids fascination för våld, massmördare och politiskt kaos. Textraderna kryllar av ammunition och bensin men resultatet blir aldrig någon molotovcocktail. Snarare skjuts det lösa kulor. Under merparten av plattan låter det som att Green Day jammar loss till låtar av Queen och The Who.

*radavstand
Nu är det inget fel i det. Få musiker kan som Armstrong kombinera rockmusikalens stora grepp med tre tokdistade ackord.

*radavstand
“Revolution radio” är gruppens bästa platta sedan moderna klassikern “American Idiot” just för att det så tydligt hörs att trion gått tillbaka till grunderna som de kan bäst. Det vill säga rak och okomplicerad punkrock du skrålar med i innan du ens fattar vad som händer.

*radavstand
Så nej, Green Day levererar fortfarande inte musik för frontlinjen. Men väl för efterfesten efter striden.

ANDERS DAHLBOM

Filmtajm!