Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Recension: Hjärta och smärta på Jill Johnsons nya countryalbum

chillchonson

Personligt med Jill Johnson, snart aktuell i ”Så mycket bättre”. (Foto: Olof Händén)

ALBUM
*3geting
Jill Johnson
”For you I’ll wait”

Genre: Country
Vem: Jill Johnson, 43, är uppvuxen i Ängelholm. Hon vann Melodifestivalen 1998 med ”Kärleken är”. 2003 fick hon en Grammis i kategorin ”Årets dansband”. Har nått en ny publik med SVT-showen ”Jills veranda”. Deltar i kommande säsongen av TV4:s ”Så mycket bättre”.
Vad: Första studioalbumet med nytt material sedan 2012, inspelat i Nashville och Austin. Bland låtskrivarna finns Gabriel Kelley och Liz Rose. Jill har producerat skivan tillsammans med Amir Aly, som var en av kompositörerna till schlagerdängan ”Crazy in love”.
Bästa spår: ”Gotta love me more”, ”When it pours it rains”, ”The night I cry”.

Nunstedt: Jill så mycket personligare

 

*radavstand

Jill Johnson bearbetar sorgen över sprucken kärlek enligt gammal beprövat countryrecept.
Hon gräver ner sig i den.

jill23

*radavstand
”Love is good at breaking hearts”, ”Given up”, ”The night I cry”… Låtarna på Jill Johnsons nya album låtsas inte som att det regnar.

*radavstand
Hon gör inget för att dölja sina tårar. ”When it pours it rains”. Så är det med den saken.

*radavstand
”For you I’ll wait” är ett skilsmässoalbum, skrivet i ljuset av separationen med Jills ex Håkan Werner. Kanske är det hennes personligaste, just för att texterna så ofta kretsar kring brustna relationer.
Till skillnad från en rad klassiska skilsmässoalbum är detta dock inte präglat av bitterhet och pessimism, mer av vemod och blues.

*radavstand
Jill Johnson sjunger ut sitt hjärta, med lågmäld tankfullhet. Visst finns whiskeyflaskan och den svarta humorn inom räckhåll i musiken, annars vore det inte hästjazz, men ”For you I’ll wait” är lika ofta mysigt deppig singer/songwriter-pop.

*radavstand
Det är en sober skiva. En bra bit från jukeboxalbumen ”Music row”, och en delvis ny sida av Jill.
Trots att hon spelat in countryalbum i 15 år känns det som att Jill Johnsons karriär tagit krokiga stigar, några av dem rejäla omvägar, fram till den plats där hon befinner sig i dag.

*radavstand
Programledare i Mello, Disneyröst på vita duken, skådespelerska, ”Rocktåget”, julshowsartist, country-ambassadör i SVT-serien ”Jills veranda”, krogshoware med föreställningen ”Jill”. Och snart aktuell i nästa säsong av ”Så mycket bättre”.

*radavstand
Men det är ingen tvekan om att hon behärskar sin genre.

*radavstand
”For you I’ll wait” är ett litet steg från det mainstream-tilltal Jill Johnson stundtals haft gemensamt med artister som Carrie Underwood, Shania Twain, Faith Hill, LeAnn Rimes och tidiga Taylor Swift. Soundet är renare och klarare, melodierna är stillsammare utan att för den skull bli till First Aid Kit-americana.

*radavstand
Ibland borde Jill kanske skalat av ännu mer, och grävt ännu lite djupare. Enligt egen uppgift skrevs skivan på fyra dagar, och på en del ställen känns arrangemangen lite tunna. Som att de stöpts genom samma mall.

*radavstand
Men det är en fin, stundtals gripande, återkomst.

ANDERS NUNSTEDT