Anders Nunstedt

Recension: Frank Ocean fascinerar på comebackalbumet ”Blonde”

frO

Frankie, 28, från New Orleans.

ALBUM
*4geting
Frank Ocean
”Blonde”

Genre: R’n’b
Bästa spår: ”Nikes”, ”Ivy”, ”Nights”.

frank-ocean-blond

ANDERS NUNSTEDT: Två uppföljare i en krånglig men vacker förpackning


Den nittonde augusti gav Frank Ocean ut ”Endless”, ett ”visual album” på 18 spår som samplade Daft Punk (”Contact”) och Lauryn Hill (”Just like water”), exklusivt på Apple Music.
Det är inte så mycket att se på, men ”Endless” låter – hur skissartade kompositionerna än känns i bland – stundtals briljant. Som uppföljare till det formidabla ”Channel orange” (2012) var det däremot en oredigerad besvikelse. Krånglig att navigera sig igenom, stundtals svår att ta sig till.

*radavstand
Tur då, att det bara tog något dygn innan uppföljaren – den verkliga uppföljaren – dök upp.
”Blonde” (eller ”Blond”, som skivan heter i sin fysiska version) är ett album som understryker Frank Oceans unika känsla för soul.
Albumets 17 spår rymmer gäster som Beyoncé, James Blake, André 3000, Kendrick Lamar, Pharrell Williams, Jamie XX och svenske Yung Lean. Skivan samplar Beatles och Stevie Wonder. Ett spår, ”Seigfried” har fått sitt stråkarrangemang av Radioheads Jonny Greenwood.

*radavstand
Men ”Blonde” är framför allt Frank Oceans egen show.

*radavstand
Gästernas närvaro är lika nedtonad som produktionen. Som album betraktat är ”Blonde” nästan ett abstrakt konstverk. Melodierna är ofta skissartade, produktionen blottar låtarnas skelett.

*radavstand
Det är en krånglig release, inte bara för Ocean vägrar följa hitmusikens upptrampade stigar och inte drar sig för att spränga in ljudkollage och bandade intervjuer (”Be yourself”, ett telefonsvararmeddelande om att låta bli droger och andra dumheter, börjar gå mig på nerverna) utan också för att det bara finns att streama på Apple Music.

*radavstand
Men skivan i sig är värd ett abonnemang och i varje lyssning finns också en inbyggd belöning. För varje lyssning växer albumet lite ytterligare.

*radavstand
”Blonde” är en fascinerande inblick i en fascinerande artists högst personliga resa. Det är en vacker och värdig utmanare till Drakes ”Views” när årets hiphop/r’n’b ska summeras om några månader.

ANDERS NUNSTEDT