Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Recension: Peter Bjorn and John är skickligare, roligare och hittigare

pebjjo

Björn, John och Peter har gett ut sex album. I dag kommer trions sjunde. Tjoho, ju!

ALBUM
*3geting
Peter Bjorn and John
”Breakin point”

 

pbj

*radavstand
Genre: Pop
Vem: Peter Morén, Björn Yttling och John Eriksson skivdebuterade 2002. Största hiten är ”Young folks” (2006). De har turnerat med Depeche Mode och turnerar just nu i USA och Europa.
Vad: Sjunde albumet, inspelat i Ingridstudion – som trion driver ihop med bland andra Lykke Li, Miike Snow och Jocke Åhlund. Paul Epworth (”Hello”) och Greg Kurstin (”Chandelier”) medverkar.
Bästa spår: ”Dominos”, ”Love is what you want”, ”What you talking about”.

 

Anders Nunstedt: Anlitar toppnamn och litar på låtarna

 

Att de själva är eftertraktade låtskrivare och producenter hindrar inte Peter Bjorn and John från att ta in extern experthjälp när de återvänder med sitt första album på fem år. På ”Breakin’ point” finns stora producentnamn som tidigare jobbat med bland andra Adele, U2, Lana del Rey, Sia och Kanye West.

*radavstand
Ändå bottnar trion i samma indiesound som präglat dem sedan debuten. De är skickligare nu, bättre – och roligare. Men trots att de lekfullt omfamnar melodier med samma beslutsamhet som Abba så känns de i högsta grad igen. Här finns till och med en ny vissellåt.

Skickliga låtsnickare. 

*radavstand
De är det analoga alternativet till Miike Snow. De är den gitarrbaserade motsvarigheten till Hot Chip, inklusive det grafiska uttrycket och den spröda sången men minus de nördiga hipsterkepsarna.

 

Det är inte för inte Peter Bjorn and John har hörts på såväl Kanyes som Drakes mixtapes.

*radavstand
”Breakin’ point” är knappast en brytpunkt i trions karriär; trots alla big shots i marginalen är detta inte albumet som kommer att föra upp bandet till toppen av listorna. En del spår passerar ganska obemärkt förbi. Men trion uppvisar återigen en sällsynt känsla för lättrallade låtbyggen, finessrika arrangemang och smart produktion.

*radavstand
Låter som ännu en indiehit.

ANDERS NUNSTEDT