Anders Nunstedt

”Det låter ju skittråkigt” – Här är Håkan Hellströms första solointervju någonsin

*exclusive

2000

Håkan Hellström, år 2000. (Foto: Madeléne Bengtsson)

”Att man över huvud taget får göra en skiva känns ju fantastiskt roligt!”


RETRO. För sexton år sedan hade Broder Daniel fått sitt genombrott, med god draghjälp från Lukas Moodysons film ”Fucking Åmål”, där bandet dominerade soundtracket. Vad många inte visste då var att göteborgarnas basist börjat testa att spela in eget material. Men Sofi Brännström på fanzinet Pose, hade hört den demo Håkan Hellström spelat in – och bestämde sig för att göra en intervju.

hhhomslag

– Jag fick tag i en demo våren år 2000, mailade Håkan och frågade om jag fick göra en intervju för fanzinet ”Pose fanzine” (som trycktes i 200 exemplar). Intervjun skulle egentligen handla om Broder Daniel men vi pratade även om demon och hans nya ”projekt”. Håkan blev väldigt förvånad men glad att jag hört materialet och berättade lite om det. Han var väldigt trevlig, pratglad och ödmjuk, berättar Sofi – som var sexton år gammal vid intervjutillfället.

Intervjun är den första där Håkan berättar om det som skulle bli hans genombrottssingel, ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. I demoversionen lät den lite annorlunda, bland annat var bryggan placerad på ett annat ställe. Många vill hävda demon faktiskt var bättre än den slutgiltiga studioversionen. Men det gick ju bra ändå.


– Det är lite country-pop… hehe… det låter ju skittråkigt men ja, det är kanske lite Broder Daniel också. Det är ju omöjligt att inte influeras av någonting man spelat med i 100 år, beskriver Håkan.

Han hyllar också en låt Theo Jenssen skrivit till honom som ”helt briljant”, och försäkrar läsarna om att fokus kommer ligga på både Broder Daniel och solosatsningen i framtiden. ”Båda grejerna är skitskoj.” Med den saken gick det mindre bra.

Om sitt färska skivkontrakt säger Håkan:

– Det var jävligt roligt att få en sån oerhörd respons alltså. Att man över huvud taget får göra en skiva känns ju fantastiskt roligt!

I sann fanzine-anda klistrar jag in hela intervjun nedan. Det är ganska hisnande läsning i dag.

h1

h2

h3

h4

h5