Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Klubbkids 4-ever: Klasskompisarna Otto Knows och Avicii släpper låt

*exclusive

hitsbykids

Otto och Tim har det gött i Las Vegas, tidigt i maj i år. Den här helgen spelar de i Japan. (Foto: Sean Eriksson)

Ger ut singeln ”Back where I belong” i dag

 

Snacka om återträff.
Förra året stängde de gamla klasskompisarna Otto Knows och Avicii in sig i en studio i LA och gjorde musik igen.
I dag kommer resultatet, singeln ”Back to where we belong”.
– Det är sjukt roligt, vi är otroligt peppade över att jobba tillsammans igen.

otooavicii

Aaw! (Lyssna här).

*radavstand
Otto Jettman och Tim Bergling har varit kompisar så länge att de lekt med vattenpistoler och skolkat från gympan tillsammans.
De har gjort musik sedan de gick i gymnasiet, på Östra Real i Stockholm.
I dag kommer deras första gemensamma singel sedan Tim ”Avicii” Bergling slog igenom med ”Levels” för fem år sedan; ”Back to where we belong”.

*radavstand
– Jag åkte över till LA till Tim för att hänga, och hade med mig de här ackorden som jag ville jobba med. Tim har en studio hemma hos sig och vi gjorde låten på typ en dag. Sen tog jag med låten hem och jobbade vidare på den i Stockholm, berättar Otto Knows.

*radavstand
Vi träffas i Ottos studio på Strandvägen, där bland andra Axwell, Sebastian Ingrosso och Avicii jobbar (”fast Avicii är ju aldrig hemma”). 27-åringen från Stockholm sitter vid sin laptop och skruvar på en ny produktion.
– Jag har hur mycket låtar som helst. Jag har haft en otroligt kreativ vår och bara jobbat på stenhårt inför sommaren.
Skillnad mot när det begav sig, back in the days.

*radavstand
– Vi gjorde vår första låt tillsammans precis efter att vi tagit studenten. Satt i Tims lilla etta på Kammakargatan med små högtalare som vi fick dra ner volymen på så fort vi hörde ljud från trapphuset.
I tonåren knäckte Otto extra som dj på flera klubbar i Stockholm, men tröttnade när ingen lade märke till honom.
– När jag var 18 sålde jag alla mina dj-prylar och köpte en dator. Det fanns inget annat än musik för mig. Jag visste att det på sin höjd fanns en minimal chans att jag skulle kunna försörja mig på det här, men jag tänkte att om jag bara fick en låt utgiven skulle jag kanske slippa äta ris till middag.

*radavstand
– Jag gjorde musik hela tiden, och det lät för jävligt.
Avicii hade börjat skapa elektronisk musik flera år tidigare.
– Tim satt och gjorde musik under hela gymnasiet, skolan brydde han sig inte så mycket om (skratt). Han hjälpte mig sjukt mycket när jag började. Jag fick se hur man gjorde, hur man bygger en låt.
– Vi gjorde en ep som ingen brydde sig om. Men vi ville bara att folk skulle höra det vi gjorde, och tycka att det lät okej. När han började turnera åt jag fortfarande ris… Men det kändes ändå som att jag lyckats lite när Tim slog igenom.

*radavstand
Ep:n hette ”Itrack” och gavs ut 2010, på den tiden Avicii kallade sig Tim Berg.
Sedan dess har de gamla klasskompisarna pratat om att jobba tillsammans igen, men inte hittat tiden. De har skickat filer fram och tillbaka genom åren, för att få feedback på sina låtar.
Otto har skrivit till Britney Spears, och radat upp danshits i eget namn. Senast ”Dying for you”, med Lindsey Stirling.
– Det känns jäkligt kul att vi återupptagit den här grejen, säger Otto. Vi gjorde faktiskt flera låtar hemma hos Tim i LA när jag tänker efter, men det var den här som kändes självklar att slutföra.

Otto-Knows-credit-Oskar-Brewitz-006

Otto har fixat rejält med sommarjobb. I år igen. (Foto: Oskar Brewitz)

*radavstand
När Otto själv beskriver ”Back to where I belong” konstaterar han, mycket riktigt, att det hörs att det är både Avicii och han själv som ligger bakom singeln.
– Det är liveblås, stora pianon och LP som sjunger med en härlig 80-talsröst. Det känns som en stor och glad sommarlåt.

*radavstand
• Känns det som en cirkel som sluts?
– Snarare en åtta, för det här är säkert inte sista grejen vi gör ihop. Men jag är väldigt nöjd och stolt med låten, det känns som att allt fallit på plats. Från omslaget, som är en bild på oss från när vi gick i skolan tillsammans, till titeln.

*radavstand
I helgen blir det internationell premiär för låten, när Avicii och Otto spelar i Tokyo och Osaka.
– Det kommer att bli en jättekul sommar. Jag har åtta spelningar i Sverige i sommar, från Kiruna till Båstad. Sedan är det de vanliga stora europeiska festivalerna; Creamfields, Flying Dutch, Tomorrowland… och så ska jag spela hos Axwell och Ingrosso i Ibiza.

ANDERS NUNSTEDT

ottonuno

Rejv i Ottos studio.