Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Recension: Veronica Maggios bästa album i karriären är här

vickanmaggan

Veronica Maggio, Sveriges svar på Ellie Goulding. När vi snackar om pressbilder, alltså.

ALBUM
*4geting
Veronica Maggio
”Den första är alltid gratis”

Vem: Veronica Sandra Karin Maggio, 35 år, debuterade med singeln ”Dumpa mig” för tio år sedan. Hon har fått fem grammisar, två P3 Guld och är en av landets mest spelade artister.
Vad: Veronica Maggio femte album har producerats och skrivits av bland annat Klas Gullbrand, Niki & the Dove, Markus Krunegård, Patrik Berger, Petter Winnberg, Vincent Pontare, Salem Al Fakir, Magnus Lidehäll och Colleagues.
Bästa spår: ”Pang pang” ”Gjord av sten” ”Storma tills vi dör”, ”Ayahuasca”.

maggiomslag

Veronica Maggio har bytt gitarrföbud mot soulförbud.

Hon stormar, hungrar, dansar, glittrar och ångrar. Och gör sin bästa skiva hittills.

*radavstand

Det rådde gitarrförbud när Veronica Maggio spelade in sitt andra album med Oskar Linnros som producent. De skapade en ny genre av soulpop på svenska. Men åtta år senare gör Maggio tvärt om och positionerar sig rakt mot den nya strömmen av soul och r’n’b på svenska.

*radavstand
Den här gången har albumet istället belagts med soulpopförbud. Soundet på hennes femte album rör sig med bestämda steg i riktningen mot landets arenajättar – Kent och Håkan Hellström. Inspirationskällorna är nästan övertydliga i skivans lyrik: ”Den första är alltid gratis” börjar med att Veronica Maggio är född med trubbel i sitt blod och slutar med att hon är förlorad för alltid.

*radavstand
Hela skivan är skriven i de största orden av en kvinna på gränsen till ålderssammanbrott. Känslan, desperationen, vilsenheten, hungern och jakten på albumet beskriver en generation som inte kan växa upp, bättre än någon roman jag läst.

*radavstand
Det är ett virrvarr av producenter och låtskrivare. Och med undantag för balladen ”Pang pang” vars svarta skevhet är beroendeframkallande som nån dålig drog, är låtarna hennes gamla vapendragartrio Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Magnus Lidehäll (”Den första är alltid gratis” och ”Vi mot världen”) skivans svagaste punkter.

*radavstand

Niki & the Dove och Maggio har skrivit vackra euforisynt ”Storma tills vi dör”. ”Gjord av sten” är ett magnifikt samarbete med Petter Winnberg. Och vimmelkantiga hitten ”Ayahuasca” ett oväntat men klockrent teamjobb med indiebandet Colleagues.

*radavstand
Ja… det här är mitt favoritalbum av Veronica Maggio.

ANNAH BJÖRK