Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nunstedt

Recension: PJ Harveys politiska research blir till fenomenal pop

Photo_HARVEYPJ

PJ Harvey. Inte alls släkt med DJ Harvey. Men skapandet är släkt med journalistiken.

ALBUM
*4geting
PJ Harvey
”The hope six demolition project”

Genre: Pop
Vem: PJ Harvey, 46, är den mångsidiga musikern som släpper sitt nionde studioalbum och har haft en karriär i 25 år. Hon är också den enda artist som har vunnit Mercury prize två gånger. I sommar spelar hon på Way out West i Göteborg.
Vad: ”The hope six demolition project” bygger på PJ Harveys resor till Kosovo, Afghanistan och Washington DC där hon har samlat in egna erfarenheter, vilka ligger till grund för albumet. Här tar hon vid efter ”Let England shake” och blir ännu mer politisk.
Bästa spår: ”Near the memorials to Vietnam and Lincoln”, ”The community of Hope” och ”The wheel”.

*radavstand

Att skriva ett album byggt på andrahandskällor är inte PJ Harveys stil.
Därför har hon rest runt i världen och besökt platser som Kosovo, Afghanistan och fattiga delar av Washington DC för att hitta historier bakom förstörda hus och mörka platser.

*radavstand
På sitt nionde album och det första sedan hyllade ”Let England shake”, som släpptes 2011, blir det politiskt. Eller möjligen journalistiskt. Oavsett är det ett oväntat grepp att ta sig an musik på ett sätt som påminner om fältarbete.

*radavstand
Ännu mer komplext blir det när inspelningarna har skett inför publik i Somerset house i London förra året.
Första singeln, ”The Wheel”, maler på med handklapp och gitarrer och är fenomenal.

*radavstand
Bluesdoftande ”The ministry of defence” har en domedagsliknande ton, medan ”The community of Hope” snarare låter pigg och glad trots att den handlar om nedgångna Washington-kvarter, helvetesskolor och mentalsjukhus.
I ”The orange monkey” berättar hon att hon tog planet till främmande land för att skriva ner vad hon fann. Trots att fynden var av rakt igenom allvarlig karaktär, är albumet överraskande melodiöst och välarrangerat.

wowpoll

You saxy thing! PJ kommer till Göteborg i augusti.

*radavstand
Ett tillskott bland instrumenten är saxofonen som skapar en oljudsaktig ångestloop i  ”The ministry of social affairs”.
Det är i den sista låten, ”Dollar dollar” som PJ Harvey tar steget från att betrakta misären på jorden till att ingå i den när hon skildrar en pojke som tigger pengar utanför hennes bilfönster, men bilen hinner köra vidare innan någon hjälp har getts.

*radavstand
PJ Harvey är 2016 års protestsångare med den äran.

MALIN COLLIN

Polly Jean!