Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Premiär: här är videon som ska ta Vita Bergen ut i Europa

VITA BERGEN PRESS_1_Photo by Måns_Dohnberg_Lorentsson

Vita Bergen: William Hellström, Robert Jallinder, Gustaf Gunér, Bénédicte Piauger, Jakob Kullberg, Hampus Bergh, Andreas Jallinder och Dan Augustsson. (Foto: Måns Dohnberg Lorentsson)

Göteborgsbandet Vita Bergen är på g.

Med en ny singel, med ett internationellt skivkontrakt, med festivalspelningar i Europa.

Och med sin första musikvideo – någonsin.

Det har blivit premiärdags för ”Replace”-videon, och en förklaring från bandet själva.

 

PREMIÄR. Videon till ”Replace”, gjord av Henrik Bäckström/Hello Family.

• Berätta om ”Replace”-videon.
– Det är vår första musikvideo. Vi hade ingen aning om hur man skulle göra så vi spelade helt enkelt låten ungefär 15 gånger i olika ljus. Sedan hände massa grejer på vägen, vissa mer planerade än andra. Under några förvirrade timmar blev vår turnébil huvudkaraktär i videon. Vi körde in den i en lagerlokal, maxade rökmaskinerna och åkte skateboard bakom den i en telekabel som vi knöt kring dragkroken. Tyvärr blev hela lokalen fylld med avgaser och rök så det blev inte så bra på bild.

”Replace”.

 
• Hur har tiden sedan ”Disconnection” släpptes varit?
– Det har varit helt sjukt. Lite smått overkligt faktiskt. Vi har spelat mycket live i bland annat Tyskland och Spanien och albumet nominerades till P3 Gulds Årets Pop-pris (som vi förlorade till Little Jinder men det var okej). Och att spela inför ett utsålt Pustervik för andra gången är sådant som gör en glad. Vi har också fått ett nytt tyskt skivbolag i Europa så nu har allt liksom växlats upp några nivåer. Men allt har sin baksida och vi kan ibland bli extremt trötta på den här branschen vi har hamnat i. Många inom musikindustrin är så självinvolverade att de tyvärr ofta inte ser det själva.

Little Jinder sjunger om Vita Bergens.., klockor.

 
• Musiken ges ut i Europa, vad innebär det konkret för er?
– Det innebär en hel del resor ut på festivaler runtom i Europa i sommar. Det skall bli fruktansvärt kul. Vi har varit nere i Europa en del tidigare men nu kommer fokus främst att ligga där under ett tag framöver. Det är ju en mycket större yta att ta hänsyn till nu och det har blivit svårare att skaffa sig en överblick över vad som händer. Men det brukar hända massa roliga och oväntade saker när vi är på turné så det skall bli väldigt roligt.

Debutalbumet.

 
• Ni har spelningar bokade i Schweiz och Tyskland framöver, känns det som att stort genombrott är på g?
– Vi spelas tydligen en del på radio ute i Europa och vi har fått väldigt bra mottagande där så det ska bli kul att komma ner igen och se vad som har förändrats i jämförelse med när vi var där senast. Men vi är hur nöjda som helst som det är nu. Vi får åka runt och spela på festivaler och skriva musik, så det spelar inte så stor roll vad som händer om vi bara får fortsätta med det. Det har blivit tydligare nu än tidigare att vad som än händer så är det utanför vår kontroll. Det är så mycket tillfälligheter som spelar in att det bästa att göra bara är att fokusera på att fortsätta skriva låtar och att spela live, så får allt gå som det går.

Debut-ep:n.

 
• Vad händer annars i vår/sommar?
– Just nu ligger fokus på att jobba med albumreleasen i Europa så det blir lite promotion-resor till Tyskland och så. Och från och med april börjar vi åka ner under några helger för spelningar i Schweiz och Tyskland. Sen börjar festivalsommaren. Just nu håller vi på att skriva på nytt material till vårt nästa album och kommer inleda inspelningsprocessen under sommaren, och det är nästan den roligaste delen av alltihopa. Vi är rätt säkra på att det kommer bli ett bra album faktiskt. Efter det kommer den första singeln från nästa album och en längre Europaturné i början av hösten.

VITA BERGEN PRESS_2_Photo by Måns_Dohnberg_Lorentsson (1)

Vita Bergen mejlar svar på tal till popbloggen.