Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Recension: Basia Bulat har gjort ett vidunderligt fint album

bulla3

Basia Bulat – mycket bra på gränsen till högsta betyg.

ALBUM
*4geting
Basia Bulat
”Good advice”

Genre: Folkpop
Vem: Basia Bulat, 31, är en folkssångerska från Ontario, Kanada, känd för att spela autoharpa. Hon har nominerats för Juno award och Polaris musik prize. Hennes musikaliska hjältar är Neil Young, Bob Dylan, Joni Mitchell och Buffy Sainte-Marie.
Vad: Albumet ”Good advice” har spelats in i Louisville, Kentucky och producent är Jim James från My Morning Jacket. Det är det fjärde albumet från Bulat. När hon sjöng låtarna i studion, brast alla i kontrollrummet i gråt av kraften i hennes röst. Spelar i Stockholm 30 april och i Lund den 3 maj.
Bästa spår: ”Let me in”, ”Infamous” och ”La la lie”.

*radavstand

En beslöjad röst.
En uppsättning handplockade musiker.
Och 10 vidunderliga låtar.

*radavstand
Basia Bulats fjärde album lyfter henne från folkpopskulissen in i strålkastarljuset.
Här har en mer direkt och ren pop med maffig ljudbild fått dominera med ett lyckat resultat.

*radavstand
Sommaren 2014 körde Basia Bulat mellan Toronto i Kanada och Louisville, Kentucky för att spela in. Resultatet blev detta soundtrack till en havererad relation. ”Good advice” inleds med ”La la Lie” och har ett driv som få. Det är orgel, tempo, nerver och låter precis som en nystart i livet känns – ni vet när man lämnar sitt hem bakom sig med hjärtat i tusen bitar.

*radavstand
Basia Bulats har en röst som andas erfarenhet och tillsammans med Jim James från My Morning Jacket, som är delaktig på varje spår och spelar elgitarr, synt, saxofon och bas, uppstår musikmagi.
Den souliga trumman i ”Long goodbye” doftar 60-tal, men ändå känns modernt. Man står plötsligt på en rökig litet dansgolv i en sjavig bar i sydstaterna och fumlar med småslantar framför jukeboxen.

*radavstand
Singeln ”Infamous” släpptes redan i oktober förra året och är något så härligt som en intelligent poplåt med tydliga partier i moll och countryvågor som sprider sig över detta lilla mästerverk.
Albumets avslutning med ”The garden” och ”Someday soon” skiljer sig markant från resten av låtarna. Här blir det med ens allvarligt, betydligt mörkare och stillsamt.

*radavstand
De tidigare mer folksångfokuserade albumen, må inte ha nått den stora publiken. Men med ”Good advice” råder det inget tvivel om att Basia Bulat satsar på ett större genombrott.
Det vore ofattbart om det inte skedde.

*radavstand
MALIN COLLIN

Svenska Sonic är också fans. Gött.