Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Recension: Sia gör glassig hitpop med svulstiga refränger

siaglace

Hade Sia varit svensk hade hon kunnat köpa Sia Glass för sina Stim-pengar.

ALBUM
*3geting
Sia
”This is acting”

Genre: Pop.
Vem: Sia Furler, 40, är uppväxt i Adeleide i Australien. Hennes föräldrar var musiker i ett rockabillyband. Hon har sjungit på David Guetta-hitarna ”Titanium” och ”She wolf”. Största solohiten är ”Chandelier” (2014).
Vad: Sjunde albumet från Sia, som spelar på Way Out West i sommar, innehåller samarbeten med bland andra Adele och Kanye West. Samtliga tolv låtar på albumet skrevs ursprungligen till andra artister.
Bästa spår: ”Alive”, ”Reaper”, ”Bird set free”.

*radavstand

Hon är en av vår tids mest framgångsrika hitmakare. Bland kvinnorna är hon rentav nummer ett, i viss konkurrens med Linda Perry.
Ändå är Sia långt ifrån lika berömd som exempelvis Taylor Swift och Katy Perry.
Det kan tyckas en aning orättvist, men är egentligen inte särskilt märkligt. För det första har Sia slutat att visa upp sig offentligt. Hon är inte intresserad av att spela rollen som superstjärna.

*radavstand
Hennes image är – en peruk.

*radavstand
För det andra så har Sias största hits inte getts ut under hennes eget namn, utan av andra artister:
Beyoncé, Kylie, Aguilera, Rihanna, Katy, Britney, Shakira, Guetta, Flo Rida, Eminem… Hitlistan, som påbörjades någonstans runt 2007 – då hon sjöng en duett på Peter Jöbacks ”East side stories”-album, är lång.

Jöback, kom före Guetta.

*radavstand
Listan är också extra relevant nu när Sia ger ut sitt sjunde soloalbum, som (undantaget ”One million bullets”) bara rymmer låtar hon ursprungligen skrivit för andra artister.
Låtar som de tilltänkta artisterna – bland annat Adele och Rihanna – av en eller annan anledning, ratat.

Rihannahit skriven av Sia.

*radavstand
Inte för att låtarna var usla, kan man snabbt konstatera. ”This is acting” rymmer flera spår som garanterat kommer att göra exempelvis ”Chandelier” och ”Big girls don’t cry” sällskap när det är dags för nästa hitsamling.
Det är högkvalitativ, hyperpolerad hitpop som låter väldigt 2016. Fast med en integritet som rimmar väl med hennes visuella framtoning (promosinglarnas omslag känns som ett bångstyrigt konstprojekt, Sias färska framträdande i ”Saturday night live” var precis lika mysko som den berömda Shia LeBoeuf-videon till ”Elastic heart”).

Sia i SNL. Får plus för gospelkören.

*radavstand
Sia är cool.

*radavstand
Men ibland är hon också lite too much. Framför allt när det kommer till sånginsatsen. Det är ljuvligt när hon tar i från tårna tills rösten brister i ”Alive”. Men hon tar i så ofta och så mycket att man lätt blir proppmätt.
Det är inget fel på inlevelse, men ibland liknar det överspel.

*radavstand
Ibland låter ”This is acting” för mycket teater.

ANDERS NUNSTEDT

Över en miljard visningar; här snackar vi megahit.