Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya Idol-juryn har allt att vinna

idoljorin

Quincy Jones III, Fredrik Kempe och Nikki Amini ersätter Bagge, Bard och Bagge. (Faksimil från expressen.tv)

IDOL. Det blev tre säsonger för idoljuryn med Anders Bagge, Laila Bagge och Alexander Bard. Vilka som vunnit under de tre åren? Kevin Walker, Lisa Ajax och Martin Almgren. Håhåjaja.

Lägg till första säsongen för den konstellationen, med meriterade branschräven Pelle Lidell som ordförande, och facit ser åtminstone lite roligare ut (2011 vann Amanda Fondell före Robin Stjernberg och Moa Lignell).

Fondellskan.

 

Faktum kvarstår dock: ”Idol” funkar fortfarande i kategorin bred fredagsunderhållning, men som talangfabrik har programmet blivit en påkostad och ganska statisk axelryckning.

Bagge/Bagge/Bard har inte lyckats skaka fram artister som fått samma genomslag eller karriär som de som passerade under talangjaktens första säsonger. Då gav ”Idol” artister som Darin, Loreen, Danny, Amanda Jenssen, Agnes, Mums-mums och Tove Styrke. Till exempel. Det slutade med ett och annat stolpskott också, men det kommer med paketet.

Styrkebesked.

 

För en utomstående verkar det som att juryn, under de senaste säsongerna, varit mer intresserade av sig själva än av de artister de var satta att coacha och bedöma.

Det är såklart en parentes, men med tanke på de dokumenterade låtskrivarmeriterna var det också märkligt att trion inte gick ihop och skrev ett par rejäla hits till finalisterna? Kanske brydde de sig inte tillräckligt?

Kempe. Skrev senare ”La voix”.

 

Med andra ord: Fredrik Kempe (låtskrivare med feta schlagermeriter), Nikki Amini (skivbolagsstjärna) och Quincy Jones III (son till den store producenten Quincy Jones) har ett ypperligt läge att åstadkomma något nytt. Det kan inte (får inte) bli sämre än senast.

pressbijuri

Fredrik, Nikki och Quincy. (Foto: Pär Bäckstrand/TV4).

 

Mest riksbekant i trion är Kempe, en trevlig prick som ofta har många och bestämda åsikter – men som historiskt sett inte haft någon större lust att lufta dem offentligt. Nu måste mannen som är bäst i modern tid på att skriva effektiva mellobidrag släppa sargen.

Mest oskriven är Nikki Amini, skivbolagsmanager på Universal i London som har ett namn som låter som ett artistnamn och en meritlista som ser tuff ut (Rihanna, Lana Del Rey, Lady Gaga), men är annars obekant för undertecknad i sin nya roll (hon jobbade med pr på svenska Warner under en period).

Quincy och Michael Jackson.

 

Mest otippad är Quincy den tredje. Han kommer med ett internationellt perspektiv, och har rört sig i musikaliska kretsar i hela sitt liv. Men hans meritlista verkade kraftigt överdriven i TV4:s presentation. Behöver å andra sidan spela noll roll när det blir direktsändning.

Det är självfallet för tidigt att fälla definitiv någon dom, det finns inte ens någon audition med nya juryn att titta på, men det känns som att TV4 gått på kunskap och talang snarare än kändisskap och gamla meriter i rekryteringsprocessen och det känns bra.

Nya juryn har mycket att bevisa, men de har också allt att vinna.

”American Idol” – inne på sista versen.