Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nunstedt

Recension: Teddybears partyboogie underhåller från Stockholm till Jamaica

teddyb

R-Ö-J.

tomslag

ALBUM
*3geting
Teddybears
”Rock on”

Genre: Pop mm.
Vem: Patrik Arve och bröderna Klas och Jocke Åhlund har spelat ihop sedan början av 90-talet. Arve gör även musik som Swedish Tiger Sound. Klas har skrivit låtar till Britney, Kylie och Madonna. Jocke har haft framgångar med sitt Caesars och spelar även i Les Big Byrd.
Vad: Sjunde albumet från Teddybears, som slog igenom med ”Rock’n’roll highschool” år 2000. De har gästats av Iggy Pop, spelat in musik till teaterföreställningen ”Don Carlos” och medverkat på en rad spelsoundtrack. Nya albumet är inspelat i Kingston, Stockholm och London.
Bästa spår: ”Sunshine”, ”Broken heartbeat”, ”Best you ever had”.

*radavstand

Malte Holmberg (Komeda) är förvisso med på ett hörn (Fifa 15-hiten ”Sunshine”), men resten av gästalistan talar sitt tydliga språk: Beenie Man, Ninjaman, Natalie Storm, Cutty Ranks, Gorilla Zoe, Busy Signal och Baby Trish.
”Rock on” är Teddybears kreativa lekstuga, en elektronisk partyresa från studion i centrala Stockholm (”Apmamman”) till Jamaica.

Baby Trish. Bedårande.

*radavstand
Kanske är den förhållandevis utflippade ljudbilden en konsekvens av medlemmarnas sidosysslor sedan förra albumet ”Devil’s music” (2010). Jocke Åhlund har producerat flera album med Håkan Hellström. Klas Åhlund har producerat världsstjärnor som Katy Perry och Ellie Goulding. Patrik Arve har pysslat med ditten och datten.

*radavstand
När Teddybears tar på sig nallemaskerna och gör musik utan andra krav än att den ska vara underhållande bubblar det av vintagegitarrer, second hand-vocoders och retrosyntar, av dancehall, techno och tv-spelsmusik.
Det är ”Get mama a house”, ”Hey boy” och ”Cobrastyle” upphöjt till två.

”Cobrastyle”. Senare även inspelad av Robyn.

*radavstand
Det är inte alltid bra, men det är alltid roligt. Även när Teddybears tar på sina palestinasjalar och antirasist-t-shirts i SD-smockan ”What’s your problem?”.
Så varför är inte getingbetyget högre? Vad är problemet?

*radavstand
Låtskrivandet, samt det faktum att fyra av albumets nio spår redan är utgivna. Och de två låtar som ramar in albumet – det inledande titelspåret och avslutande ”Rock’n’roll” – är snarare uppspelta skisser än färdigt material.

En av fyra redan utgivna singlar (utgiven 2014).

*radavstand
Samtidigt är det musik som ställer sig i givakt och gör punkig honnör åt det valspråk Teddybears klottrat ned i innerkonvolutet:
”Boogie till you barf”.

ANDERS NUNSTEDT

 bogi

Jocko Apa, Gabi Delgado och Swingfly ramar in nallarnas partydevis.