Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nunstedt

Recension: Little Jinders ”Allting suger” är kolsvart pastellpop

lillajind

Det finns inget som suger med Little Jinders ”Allting suger”.

ALBUM

*4geting
Little Jinder
”Allting suger”

Vem: Josefine Jinder, 27 år, är dotter till riksspelmannen Åsa Jinder. Hon albumdebuterade 2013 med ”Break up” och gick sedan över till att skriva på svenska. Hon har studerat ljudteknik på Paul McCartneys skola Liverpool Institue for performing arts. Hennes skiva ”Little Jinder” gav henne en Grammis för Årets Pop i fjol.
Vad: Little Jinders andra album på svenska har producerats tillsammans med Alexander Berg och skrivits tillsammans med bland andra Rebecca och Fiona och Nils ”Melo” Tull.
Bästa spår: ”Hångellåten” ”Puzzel”, ”Vem har cigg?”.


Little Jinder har utfärdat en varning, lika skrämmande som något ur Berts Betraktelser: ”Skyll dig själv om du lyssnar”.
Men skit i det, våga lyssna på Jinders genialt och kolsvart komiska skilsmässoalbum.

Pop i Ratatas anda.

Little Jinder är alla vuxna tonåringars talesperson. Vänta lite, tänker du. Man kan väl inte vara tonåring fast perioden ligger decennier bak i historien? JOHO DET KAN MAN. Vissa av oss har fastnat i den hormonstinna åldern för evigt. Little Jinders obstinata popmusik tonsätter fenomenet. Hennes kontrastrika värld är full av exempel: den infantila, sköra rösten som ständigt levererar ett fett långfinger till det mesta är ett.

*radavstand
Mixen av pastelldoftande ljud och den blaséartade livströttheten ett annat.

*radavstand
På sitt första album introducerade Little Jinder sin innerstadsvärld – ett glas Redbull vodka, nattbad med avsparkade Buffalo-skor som fond i en evig sms-konversation.
På del två suger verkligen allt: Jinder vrider sig i frustration. Hon vill röka, dricka, hångla, ligga. ”Allting suger” är ett skilsmässoalbum, skrivet av en ung kvinna i en sommarnatt som aldrig tar slut. Den börjar bara om igen. Och igen. Och igen.

*radavstand
Hon har för första gången släppt in en medproducent och gästas av Mauro Scocco och Markus Krunegård. Resultatet är lika läskande välmejkat som LillJinders pressbilder.
”Vinglar runt” är triphopig bakom marshmallowfluffet. ”Super 8” låter Veronica Maggio, ett potentiellt smart drag kommersiellt.

*radavstand

Syntljuden är dansiga med hämtar också syre ur svensk 80-talsoul. Hon spinner vidare på Lorentz-lyriken: ”Jag ba: ”Ah, najs”…Mina vänner ba ”Kan du lägga av”.

*radavstand
Tilltalet är hennes fetaste gåva. För även om ”Allting suger” är självömkande i klass med Kanye Wests största tycka-synd-om-stunder, så är det framför allt dena geniala humorn som gör Jinder unik.

*radavstand
Är ju omöjligt att inte dyrka en som döper sin låt till ”Ligger med en ful”.

ANNAH BJÖRK

Tidigare.