Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Recension: Idolernas julalbum som en ask Alladin-praliner

idolregn

Martin och Amanda sjunger in julen, och Malin Collin trycker på konfettiknappen.

ALBUM
*3geting
”Idol”-deltagarna 2015
”Jul med Idol”

Genre: Pop
Bästa spår: ”O helga natt”.

Vem: De 12 deltagarna i ”Idol 2015” som placerade sig högst under hösten har spelat in varsin jullåt. De tre finalisterna Martin Almgren, Amanda Winberg och Simon Zion finns med i truppen liksom Tove Burman, Axel Schylström, Bori Shoyebo, Ida da Silva, Frans Walfridsson, Anna-Sofia Monroy, Lina Rydén, Adam Torsell och Magnus Englund.

Vad: Första gången ger ”Idol”-deltagarna ut en julskiva. Tillsammans sjunger de också Wham-klassikern ”Last christmas”.

*radavstand

”Idol” är inte slut.
Med julskivan varar programmet fram till påska.

*radavstand

Årets ”Idol”-säsong må vara över, men den här gången langar deltagarna fram en julklapp som bonus. Höstens finalister har spelat in en julskiva ihop. Det var, i alla fall enligt juryn, det starkaste startfältet någonsin i ”Idol”. Jag är benägen att hålla med, men det är ändå oundvikligt att man känner ett visst tvivel inför snabbinspelade julskivor som den unga ”Idol”-publiken ska konsumera i efterdyningarna av finalen.

Men deltagarnas kompetens glimrar tydligt. Låtvalen är emellanåt otippade. Jazziga ”The christmas song”, framförd av ”Idol”-trean Simon Zion är både överraskande och genomsnygg, medan Tove Burmans vibrato ger nerv åt ”My grown-up christmas list”.

Vinnar-Martins vinnarlåt.
Precis som i verkligheten är albumets stora vinnare, ”O helga natt”, signerad ”Idol”-vinnaren Martin Almgren. Vilken värmande glöggmugg han är. Amanda Winberg, som slutade tvåa i tävlingen, gör ett smart val med stämningsfulla ”Ave Maria” och skapar också julmagi.

*radavstand
Men albumet är trots allt snarlikt en Alladin-ask. Självklart finns det en och annan körsbärslikör som ligger och skräpar, som man lika gärna kan hoppa över, men överlag är det glädjande nog både gräddnougat och trillingnötter som trängs.

MALIN COLLIN