Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

REC/Stora Boxen Bruce har bättre livematerial än extramaterial

Klassiska ”The river”-albumet i jätteförpackning.

BOX
*3geting
Bruce Springsteen
”The ties that bind”

Genre: Rock.
Bästa spår: ”Party lights”.

*radavstand

Far är rar.

Här en låda Bruce han inte redan har.

 *radavstand
Kanske handlade ”The river” om en 30-årskris. Förspelet gjorde i alla fall det. När Bruce fyllde jämnt stod han på scen. Han verkligen avskydde att nolla, kastade en tårta i fejset på en gratulant och bråkade inför öppen ridå med sin gamla tjej. Han hade ju själv så metodiskt predikat budskapet att man inte skulle lita på nån som fyllt 30. Nu stod han där själv nyss fyllda. Samtidigt var det oro i bandet.
*radavstand
Steve van Zandt ville hoppa av och Max Weinberg skulle kickas. Men båda stannade visserligen kvar. Och hitlåten ”Hungry heart” ville han skänka bort till Ramones. Men producenten Jon Landau lyckades tala Bruce till rätta på just den punkten.
*radavstand
”Hungry heart” 1980.
*radavstand
Först spelade man in enkelcd:n ”Ties that bind”, som finns med här som en bonus-cd. Men Bruce var inte nöjd med slutresultat och plattan drogs in innan den hann ut i butik. De flesta av de låtarna dök dock upp senare på dubbeln ”The river” som man spelade in i stället.
*radavstand
Titelspåret handlar om hans syster Granny som blivit gravid i unga år. Syrran fick höra låten första gången under en välgörenhetskonsert utan att Springsteen ens berättat att den handlade om henne. Hela plattan kom att präglas av ett antal låtar som skildrade vuxenlivet.
*radavstand
estreethov
Med E Street Band i Stockholm 1981. (Foto: Jacob Forsell)
*radavstand
”The river” blev Bruce första USA-etta mycket tack vare just hitsingeln ”Hungry heart”.
*radavstand
1980 var på många sätt och vis ett speciellt år i rockens historia.
*radavstand
Inte bara Bruce gav ut storslagen musik.
*radavstand
John Lennon kom ut comebackplattan ”Double fantasy”, Dylan med den kristna ”Saved” och Van Morrison sitt kanske bästa album efter ”Cyprus avenue”, nämligen ”Common one”.
*radavstand
På skrammelfronten kom Cramps och Suicides debuter. Och Roky Erickson toppade formen tillsammans med The Aliens. Ramones gav ut den Phil Spector-producerade ”End of the century”.
*radavstand
brucehov
Det blev tre svettiga sverigespelningar på ”The river”-turnén. Här: Bruce på Hovet. (Foto: Forsell)
*radavstand
Dylan-adepter som Willie Nile och Steve Forbert dök upp. Och i Storbritannien fick vi så klart Costellos souliga ”Get happy” samt debuter från såväl Pretenders som Rockpile.
*radavstand
Ett ganska hyggligt rockår. Och det är här Bruce trillade in i handlingen.
*radavstand
Nu har det gått 35 år och plattan får en makeover. En välbehövlig sådan och jag välkomnar det lite mjukare, varmare ljudet. Ändå är ”The river” barn av en tid då pryltokiga studiotekniker förstörde inspelningarna. Jag står bara inte ut med Max Weinberg smattrande trummor som dominerar ljudbilden. Musiken har stått sig bättre. ”The river” är ett oantastligt mästerverk. Det finns egentligen inga svaga punkter där.
*radavstand
publikhov
Publikkontakt på Hovet, där Bruce spelade två gånger. Turnén nådde även Scandinavium.
*radavstand
Men den här gången har man kastat in en hel julklappssäck med godis som extra tingeltangel. Men vad får den som lägger upp nästan en tusenlapp för boxen egentligen, förutom då själva ”The river”-dubbeln?
*radavstand
Det här:
*radavstand
1 MUSIK ”The Ties That Bind”. Enkelplattan som drogs in. Innehåller bara tre låtar som inte kom med på ”River”-plattan varav två senare gavs ut på ”Tracks”-boxen. ”Cindy” har väl dock inte varit ute tidigare?
*radavstand
2 MUSIK En enkel-CD med bonuslåtar. Den innehåller elva tidigare outgivna låtar som ratades under arbetet med ”The river”-skivan, samt tio som redan finns bland annat på ”Tracks”-boxen. Man kan kanske tycka att de borde samlat alla de låtar som lär ha spelats in under den här perioden, även de som fortfarande ligger outgivna, samt de som hamnade på ”Darkness”-boxen.
*radavstand
Man borde ha sneglat på Mike Scott som presenterade arbetet med ”Fishermans blues” på sju cd-skivor. Av de elva outgivna låtarna är ”Party lights” den stora låten, som till och med kunnat platsat på den riktiga plattan. Pianolåten ”Stray bullet” och ”Meet me in the city” (med ny sång) är också fina. Men överlag känns det här som överblivna låtar som inte riktigt platsar på ”The river”.
*radavstand
3 FILM ”The Ties That Bind” är en timmeslång dokumentär som visats på HBO. Bruce sitter utanför garaget hemma i Rumson i den amerikanska delstaten New Jersey. Han berättar om tillkomsten av plattan och spelar flera av låtarna. Intervjun är uppblandad med arkivbilder från tiden runt ”The river”.
*radavstand
4 FILM Guldklimpen i julklappslådan är såklart livekonserten i kanonkvalitet och som i Brucekretsar beskrivs som en höjdpunkt i karriären. Konserten spelades in dagen efter att den förhatlige Ronald Reagan tillträtt som president och detta faktum triggade Bruce till stordåd.
*radavstand
– Ni har väl hört vad som hände i går kväll? Ganska läskigt. Nu hänger det på er, säger han.
*radavstand
Och sen kör han ”Badlands” så det brinner.
*radavstand
Filmen, som är två timmar och 40 minuter, spelades in av ett professionellt team 5 november 1980 på universitetet i staden Tempe.
*radavstand
5 BOK En så kallad coffeetable book. Ett praktverk med fantastiska bilder på Bruce vid den här tiden. Sparsamt med text. Och tyvärr magert med fakta om inspelningarna.
*radavstand
Fem getingar till ”The river”. Men boxen känns inte tillräckligt generös – och prisvärd – för att rendera det betyget.

*radavstand
PER HÄGRED