Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gammal Kent dominerar listorna

knetenlpn

Kents tio första album – nu finns de på nytryckt 180-gramsvinyl.

VINYL. För tio dagar sedan släpptes Kents tio första album på vinyl, apropå att det i år är 20 år sedan bandet debuterade. Och apropå att det snart är jul, får man anta.

Här kommer, apropå att Kent-skivorna tagit över den svenska albumlistan på ett sällan (aldrig?) skådat sätt, en kort repris av (en del av) krönikan som publicerades i Expressen den 22:a november.

”Jag har alltid hållt ”Vapen & ammunition” högst. Skivan fick fem getingar när den kom, och stakade ut en ny riktning för bandet. Men när jag lyssnar på vinylen tänker jag om och bestämmer mig för att inte sortera in skivorna i kronologisk eller alfabetisk ordning, utan i en uppdaterad rangordning:


1) ”Du & jag döden” (2005)
Här finns egentligen inte en svag stund. Men här finns framför allt den bästa avslutningslåten Kent har gjort (då har de ändå gjort ”747”). ”Mannen i den vita hatten (16 år senare)” är också, så vitt jag kan bedöma, den bästa svenska livelåten genom tiderna.

Aktuell placering på albumlistan: 8.

*radavstand


2) ”Tillbaka till samtiden” (2007)
En ganska så halsbrytande kursändring, med en massa tyskinfluerad elektronik i ljudbilden och texter präglade av kolsvart åldersnoja. Sida A – med ”Elefanter”, ”Berlin” och ”Colombus” – låter fantastisk i en analog skivspelare.

Aktuell placering på albumlistan: 25.

*radavstand


3) ”Vapen & ammunition” (2002)
Hitskivan nummer ett (”FF”, ”Kärleken väntar”, ”Sverige”) innehåller även Kents första singeletta (”Dom andra”). Här blev Kent Sverige största rockband.

Aktuell placering på albumlistan: 6.

*radavstand


4) ”Röd” (2009)
Låter som en digitaliserad tvillingsyster till ”Tillbaka till samtiden”. ”Sjukhus”, ”Idioter”, ”Ensamheten” och ”Töntarna” är lika bra låtar som det är strålande titlar.

Aktuell placering på albumlistan: 20.

*radavstand


5) ”Isola” (1997)
Sista albumet som påminde om indieursprunget. Första top 3-hiten ”Om du var här” hade vad man skulle kunna kalla en riktigt hyfsad B-sida (”Utan dina andetag”).

Aktuell placering på albumlistan: 9.

*radavstand
Resten: 6) ”Jag är inte rädd för mörkret” (2012), 7) ”Hagnesta Hill” (1999), 8) ”Tigerdrottningen” (2014), 9) ”En plats i solen” (2010), 10) ”Verkligen” (1996), 11) ”B-sidor 95-00” (2000), 12) ”Kent” (1995).

*radavstand
I dagarna åker Kent till New York för att påbörja inspelningen av sitt tolfte studioalbum, eller trettonde vinyl-lp – om man är lagd åt det hållet.”

Jag har skrivit om det många gånger tidigare: den svenska albumlistan är vad den är. Det verkar fortfarande inte finnas något vettigt sätt att räkna ihop fysiska köp och streams, och förbluffande sällan speglar den vad folk verkligen lyssnar på/snackar om/ser på.

Men ändå, samtliga tio återutgivningar på vinyl går som tåget. Samtliga är representerade på listan över Sveriges 25 mest sålda LP just nu.

albumlistan

Klicka här, för att se hela listan.