Anders Nunstedt

Recension: Christina Hellström och Björn Olsson gjorda för varann

mammahellstrom

På den här pressbilden är mamma Hellström lite yngre än vad hon är i dag.

ALBUM
*4geting
Christina Hellström & Björn Olsson
”En liten bit till”

*radavstand
Genre: Pop.

Bästa spår: ”San Francisco”.

*radavstand

Jag vill bara hoppa upp i Mamma Hellströms knä och be henne berätta sina sagor. Att Håkan Hellströms mamma Christina och Håkans musikaliska vapendragare Björn Olsson funnit varandra är som… när någon upptäckte vad risgrynsgröt och kanel blir tillsammans. Gjorda för varandra och härmed oskiljaktiga.

Skriven av Håkan och Björn.

Christina låter som sin son, fast när Håkans världar är fantasier är Christinas minnen. De delar sitt romantiska öga, referensskalan (Simone de Beauvoir, Elvis, San Fransisco) och förkärleken till det skeva (”Och när Bosse efter filmen gick med mig ända hem, Du vet Bosse ful och korkad – men ändå! Han kysste mig i porten medan regnet vräkte ner”).

*radavstand
Det är Christinas andra album, men det första med Olsson.

Så här lät det förra gången.

*radavstand
Kanske faller jag så handlöst för att hon låter som min egen majornatös till farmor nog hade låtit om hon gjort en skiva med Björn Olsson. Men troligen för att Christinas urgöteborgska anekdotiska berättelser vaggar in lyssnaren i en trygg och vacker tid, omgiven av stråkar och Björn Olssons specifika melodispråk. Så bekant, så logiskt men ändå nytt.

*radavstand
Det här kan mycket väl vara en av årets favoritskivor.

ANNAH BJÖRK