Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Recension: Petra Marklund tar allsången till nattklubben

Hedvig Jennings

En så kallad stilettfika. (Foto: Hedvig Jennings)

*radavstand

ALBUM
*4geting
Petra Marklund
”Ensam inte stark”

Genre: Pop
Vem: Petra Marklund, 31, kommer närmast från ett par somrar som programledare för ”Allsång på Skansen”. Under artistnamnet September gjorde hon dansmusik med internationella hitsinglar som ”Satellites” och ”Cry for you”.
Vad: Andra svenskspråkiga albumet för Petra, som fick sin första svenska singeletta med ”Så mycket bättre”-tolkningen ”Mikrofonkåt”. Bland hennes låtskrivarpartners på ”Ensam inte stark” finns bland andra Linnea Henriksson och Jocke Berg.
Bästa spår: ”Ensam inte stark”, ”Alla känner apan”, ”Slowmotion”.

*radavstand

*radavstand

På sitt andra svenskspråkiga album skakar Petra Marklund bestämt av sig sin tid på Skansen.
Nu är det allsång på nattklubben som gäller.

*radavstand
Jag gillade verkligen ”Inferno”. Petra Marklunds svenska albumdebut var ljudet av en discodrottning som tagit ett steg framåt med blicken fäst bakåt. Från ”Händerna mot himlen” till ”Förlorad värld”. Svartmålad popmusik med ett beat som aldrig kunnat existera om det inte varit för alla år i transit, alla sena nätter på klubbar och dansgolv.

En liten svensk popklassiker.

*radavstand
”Ensam inte stark” delar förstås samma bakgrund, men den har andra perspektiv.
Petra kommer närmast från Skansen, och sjunger till och med om apor – ”En huvudroll i en bur” (”Alla känner apan”) – och pippifåglar – ”Jag sjunger för att se ett ljus i mörkret” (”Vilda fåglar”).
Men musiken hamnar inte mitt i naturen, utan snarare i asfalt och betong.

*radavstand
Texterna på albumet är genomgående starka. Ibland är de små betraktelser, ibland små historier – som i exemplen ovan. Ibland går de bara rakt på sak, som i ”Love” (som innehåller den fiffiga blinkningen till debutsingeln ”La la la (never give it up)” när Petra sjunger ”Jag vill ha la la love”).

September-trall.

*radavstand
Petra Marklund har stekt den bleka singeln ”Det som händer i Göteborg (stannar i Göteborg)” som kom innan sommaren och i stället kokat ihop en färgstark mix som känns både personlig och radiovänlig.
Att en av hennes låtskrivarpartners heter Jocke Berg hörs klart och tydligt även denna gång – referenserna till 90-talet, raderna om Stockholm som vaknar och 365 nätter utan sömn känns väldigt Kent. Men ännu tydligare är hur produktionen vässats ytterligare ett snäpp. Petra Marklund rör sig elegant mellan 80-talets syntpop, modern r‘n’b och listpop utan att tappa fokus.

*radavstand
Hon tar nästa steg, steget från det uppmärksammade programledarskapet upp i det egna strålkastarskenet, utan att snubbla.

ANDERS NUNSTEDT