Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Recension: Småaktig och generös singelsamling med The Beatles

beatlesedsull

The Beatles klassiska besök i Ed Sullivan Show är förstås inkluderat.

ALBUM
*4geting
Beatles
”1”

Ute nu

Genre: Rock (pop)
Bäst: Videorna till ”Rain” och ”Hey bulldog”.

*radavstand

1omslag2

Gavs först ut år 2000, och har sålt över 30 miljoner ex.

*radavstand

Femtio år gamla repade vinylskivor.
Ändå är de stoppade på Spotify.
Just det där småaktiga är det man först slås av när The Beatles återigen ger ut en samling med listettor.
Såklart är det nåt man får hosta upp fullpris för trots att låtarna getts ut många gånger om.

Färgstarkare än någonsin.

*radavstand

”1” kom ut första gången redan för ganska exakt femton år sedan (för att då fira att det var 20 år sedan Beatles splittrades vilket egentligen är något konstigt att fira!). Att det fanns ett uppdämt behov av en sådan här samling stod klart ganska snart efter utgivningen. Det här är nämligen den bäst säljande skivan i hela världen under det första decenniet på 2000-talet.

*radavstand
Men det här är långt ifrån den första samlingen med Beatles. Säkerligen inte den sista heller för den delen.

*radavstand
Personligen minns jag hur jag lockades att köpa samlingen ”Hey Jude” som skivbolaget Apple kände sig tvunget att ge ut under de sju futtiga månader som förflöt mellan ”Abbey road” och ”Let it be”. Det gällde ju att mjölka Beatleskon… ”Hey Jude” innehöll bara gammal skåpmat som jag redan hade. Men man handlade. Dum som man var.

*radavstand
I fjol gavs just ”Hey Jude” ut igen. Och fansen, som är många, lade villigt upp slantarna. Bara för att komplettera samlingen. Och familjen Beatles fortsätter att casha in och vägrar hårdnackat att slumpa ut musiken på Spotify. Man har råd att låta bli. Förresten heder åt George Harrisons änka som gjort makens gamla plattor tillgängliga på Spotify.

George går att strömma.

*radavstand
Nyutgåvan av ”1” har byggts ut. Förutom alla listettor som är samlade har man – beroende på vilken utgåva man väljer – valt att fylla på med fina videor.

*radavstand

”We can work it out”.

*radavstand

Dels en dvd/bluray med videor till listettor, dels en med videor andra låtar än dessa.

*radavstand

Dessutom har Beatlesproducenten George Martins son Giles, som tagit över ansvaret sedan pappan nästan helt förlorat hörseln, arbetet med att restaurera gammalt Beatlesmaterial. Han har faktiskt mixtrat med ljudet. På gott – och ont.

*radavstand
Det var en helig regel – och omöjlig att bryta mot – 2009 då man fräschade upp gruppens hela katalog. Men nu har Giles Martin fixat till den skeva stereobilden på en del inspelningar och dessutom skapat mer tryck i en del mixar som varit lite väl lama. Bra tycker jag eftersom sångrösten i stereons barndom ofta låg i ena kanalen och skivorna helt enkelt lät skit. Samtidigt kan jag föreställa mig att bakåtsträvarna, som inte vill ändra på nånting i sin nostalgiska tripp, blir galna. Men låt dem bli det då.

*radavstand
Hela grejen med återutgivningen är videorna, som ligger på ”1+”, alltså det man inte sett tidigare. Mycket känner man såklart igen, bland annat från den utmärkta tv-serien ”Beatles anthology” från 1995.

*radavstand

*radavstand

Det finns numera hur mycket rörligt som helst med bandet på Youtube. Men här är det samlat, här är kvaliteten top notch och här finns faktiskt en hel del som aldrig visats tidigare.
En del kanske heller inte borde ha visats…
Ett av beatlarnas sämsta karriärsteg var slaktarbilden till den amerikanska LP:n ”Yesterday and today” (med leende bandmedlemmar och halshuggna dockor och köttslamsor).

*radavstand

Men frågan är om inte den oljiga fish and chipsversionen av ”I feel fine” är bottennappet.
Men här finns annat. Helt underbara videor till ”Rain” och ”Hey Bulldog”, som åtminstone inte jag kan påminna mig att jag sett tidigare. Åtminstone inte den senare. Här finns så klart massor av tokigheter och bevis på att det här var några spralliga killar som var vana att apa sig framför kameran (i filmer som ”A hard days night” och ”Help”.

*radavstand

Även om de gränsar lite åt det pretentiösa, som i psykdeliska ”Strawberry fields forever”, så lurar humorn bakom varje scenförändring och ackordbyte:

*radavstand

John gör en Elvisimitation i en alternativ ”Hello goodbye” som är underbar. Och alla i bandet blir så glada när studion fylls med hula hula-dansare:

*radavstand

Det här är också kul:

En saligt leende Keith Richards dyker upp i ”A day in  a life”.

*radavstand

Här finns till och med en blinkning till Sverige i form av ”She loves you”. Videon till låten är tagen från beatlarnas klassiska inhopp i tv-programmet ”Drop in”. Deras första framträdande utanför England för övrigt. Och som sagt i toppenkvalitet som man hittills bara kunna drömma om.

*radavstand
Aldrig tidigare har låtarna från konserten på hustaket, ett kvarter från leksaksaffären Hamley’s på Regent street i London, varit så bra. Konserten som polisen avbröt efter klagomål från en bank! Det blir gruppens sista offentliga framträdande.

*radavstand
Ja och när ni nu (kanske) frågar: Ja John Lennon är bäst. Yes! Och det är för det som det här inte är en klockren femma. Jag menar att ”Yellow submarine” kanske får fart på vilket leklandstrött barnkalas som helst, men så vass är den inte at den platsar där uppe bland Johns mästerverk. Och Ringo sjunger hellre än bra. Utgå!
Kanske det här är den allra sista arkivrensningen som görs och ges offentlighet åt.

*radavstand
Vi har nåt en viss mättnad på senare år. Inte minst med tanke på Mark Lewisohns biografi ”Tune in” (nästan 1 000 sidor innan gruppens ens gett ut första skivan!). Eller vill folket ha mer? Det finns liksom ingen hejd på det. Ser att det kommer en 288 sidor tjock fotobok med bilder tagna enbart 12 september 1963. Bilder från en enda dag blir en bok.
Det finns fortfarande stenar att vända på. Uppenbarligen. Och förråd som ännu inte är tömda.
Uppenbarligen.
Beatles forever!
Jo för evigt.

PER HÄGRED