Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nunstedt

REC/Deportees

sportedeep

Deportees har en lite annan approach till pressbilder än, säg, Danny och Måns Zelmerlöw. (Foto: Elin Berge)

ALBUM

*4geting
Deportees

”The big sleep”

Genre: Pop.
Vem: Deportees består av Peder Stenberg, Anders Stenberg, Mattias Lidström, Thomas Hedlund och bildades i Umeå 2003. De har släppt fyra album, det senaste ”Islands & shores” kom 2011.
Vad: Bandets femte album har producerats av Måns Lundberg och gästas av Chris Taylor från Grizzly Bear.
Bästa spår: ”Born to be loved”, ”A shelter and a storm”, ”Terror”.


Annah Björk: Deportees förfinar sina idéer


Det har tagit fyra år och över tusen idéer. Men nu är Deportees tillbaka med ett album – som kräver att bli lyssnat på.

Paradoxalt nog ställde sig den konstnärliga och kommersiella framgången med ”Islands & shores” i vägen. När uppföljaren skulle skrivas tog det stopp. Det som var tänkt att gå snabbt blev istället 1 200 oavslutade låtidéer i Peder Stenbergs telefon.

Det tog exakt fyra år att omvandla dem till ett album.
Med tanke på den omvägen låter ”The big sleep” oväntat självklart. Deportees är ett band som tagit olika skepnader för varje nytt album. Men ”The big sleep” är en tydlig fortsättning på ”Island and shores”. Ljudidéerna är förfinade, tar ut svängarna. Nästan akademiskt utformade i viljan att skapa någonting nytt. Samtidigt är uppbyggnaden av dem rebelliska – de lämnar stigen och traskar rakt ut i snåren.

Singel #1.

Resultatet är ett album som i princip tvingar till lyssning, det är så sjukt bra. Peder Stenbergs texter kräver sin tillgång till hörselgångarna – och tar sig hela vägen ner i magen. I vanebildande ”A shelter and a storm” kommer en trashig 70-talsfuzzgitarr och bryter de atmosfäriska harmonierna.

Singel #2.

De samplade körerna i ”Born to be loved” känns igen från ”A heart like yours in a time like this”. Falsettstämmorna i ”Out pretending” tar tankarna från den norrländska prärien till Wisconsins skogar och Bon Iver.

Bon Iver, bra referens.

 
Låtarna på ”The big sleep” gör sig bäst i sällskap av varandra. Ett helhetsalbum att vända sig till i väntan på omvärldens kollaps.

ANNAH BJÖRK

Deportees är inte heller direkt Madonna när det kommer till videor. Men de gjorde den här kärva historien, 2012.