Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

REC/Lana Del Rey

fjadrar

fjaderlana

Lana Del Reys tredje album är här. Man kan få pippi för mindre. (Foto: Neil Krug)

Annah Björk: ”Honeymoon”
ger svanesången evigt liv

 

”High by the beach”.

Om jag fick ta med en enda sak till en öde ö skulle jag packa ner ”Honeymoon”.
Och överleva.
Lana Del Reys tredje album har allt.

 

Svanesång är en myt om knölsvanen. Den är stum hela sitt liv, men sjunger en enda oerhört vacker, hjärtskärande sång precis innan den dör. Lana Del Rey målar samma sorgliga skönhet med sin musik och bildspråk. Personat Lana är ett koncept, någon som ensam och uttråkad rör sig i en lika delar trashig och glamourös dekadens. Samtidigt ger det henne rum att vara helt autentisk och naken. I perfekt harmoni med den drömska, filmiska musiken på ”Honeymoon” bildas en helhet som är hypnotisk.

Titelspåret.

Jag tyckte orimligt mycket om Lana Del Reys tidigare album. ”Born to die” som kom i en ny utgåva – med explicita texter om droger, sex och död. Och ”Ultraviolence”, då hon jobbade med Dan Auerbach från The Black Keys och vann ny publik med en rockig inramning. Men jag älskar ”Honeymoon”.

Allt är på exakt rätt plats. Lana Del Rey är tillbaka i soliga Kalifornien, på en poetisk smekmånad i ensamhet.

Gäst hos The Weeknd.

Här visar hon djup genom att hon citerar T.S Elliot, blinkar till David Bowie och gör en Nina Simone-cover. Det triphopiga beatet i låtar som ”Religion”, ”Art deco”, ”The blackest day” och ”High by the beach” är en ljuvlig kontrast. Som att en ghettoblaster hittat in i Norma Desmonds mansion i filmen ”Sunset Boulevard”.

Förra Simone-covern (den nya är ”Don’t let me be misunderstood”).

Texterna är direkta som rap, på gränsen till framfusiga. Men på ”Honeymoon” är de inte längre lika effektsökande – det är bara ”High by the beach” som fått ”explicit”-märkning.

”This could be our swan song” sjunger Lana. Men allt som dör är myten – svanesången får evigt liv med ”Honeymoon”.

ANNAH BJÖRK

ALBUM

*5geting

Lana Del Rey, ”Honeymoon”

Genre: Pop
Vem: Elizabeth Woolridge Grant släppte jazzpopalbum under namnet Lizzie Grant innan hon skapade aliaset Lana Del Rey. Med en hemmagjord video till ”Video Games” 2011, full av Hollywood-schabloner, presenterade hon sig som en ”gangsta Nancy Sinatra”. Genombrottet kom när debutalbumet ”Born to die” gavs ut i en utökad version 2012. För ett år sedan kom ”Ultraviolence”.
Vad: Lana Del Reys tredje album är producerat av henne själv tillsammans med Kieron Menzies och Rick Nowels (Lykke Li, Madonna med flera), som hon jobbat med på ”Born to die”.

Bästa spår: ”High by the beach”, ”Music to watch boys to”, ”Terrence loves you”.