Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Stark start för Apple Music

imusik

Så här ser det ut när man ska välja sina favoriter för att få personligt anpassade lyssningsförslag. En funktion som behöver tid och engagemang för att bli bra.

Men bästa nyheten är radiokanalerna

 

Apple har börjat strömma musik, och plötsligt finns det ett tydligt alternativ till Spotify.

Ett snyggare och på flera sätt roligare alternativ. Men också, förvånande nog, lite krångligare.

 

I onsdags rullade Apple ut sin nya tjänst Music – eller Musik som den kallas i våra svenska prylar – under visst buller och bång men utan någon pompös Tidalpresentation. Efter en enkel uppdatering och en registrering så lade sig den nya tjänsten bara på samma plats där Itunes funnits i så många år.

Det ser bra ut. Inte så svårt att se bättre ut än Spotify – designen har alltid varit ljusår från Apples Itunes – men ändå; ytan räknas.

Under ytan då?

Strålande.

Jag har bara ett problem med utbudet på Music, och det är att det är krångligt att hitta rätt. Till spellistorna, till nya releaser och så vidare. Kanske är det en vanesak, förmodligen är det det, men ännu så länge känns Spotify betydligt mer lättmanövrerat och fiffigt – framför allt när det kommer till att dela musik.

Det nya inslaget – Connect – är ännu så länge lika tråkigt som att följa artister på Spotify. Det ger inget extra, om det ens ger något.

Men spellistorna, kurerade av Apple eller av utvalda artister, är riktigt bra. Med betydligt större djup än vad man vant sig vid.

Och radion! Alla som haft ett amerikanskt ituneskonto känner till radion, men med Music tar Apple sin radio ett steg till. Det första intrycket är: imponerande. Jag har lyssnat på radiokanalen Beats i timmar. Den spelar både hits och klassiker, men också en massa nytt, ”smalt”. Smart. Plus att Apple anställt bra dj:s. Jag älskar att lyssna på deras korta mellansnack. Oavsett om det handlar om ren musikinfo, eller om de pratar nonsens ”It’s a warm, crisp morning in North London”, ”The sun is shining in downtown LA”. Mmm.

imusic2

Beats, slår det mesta.

Men är det värt pengarna? Under de tre första månaderna kostar Apple Music lika mycket som gratisversionen av Spotify, så det är bara att testa och se. (Prenumeration kostar sedan 99 kronor/mån)

Under den perioden får Apple se till att fixa den allra största barnsjukdomen. Streamingen.

Jag har lyssnat på Kacey Musgraves album på både Music och Spotify. I Music har det hackat, i Spotify har det flutit på utan incidenter. Kanske har det med kodning och komprimering att göra, kanske är det bara tillfälligheter, men andra Music-rapporter talar också om hack i spelaren samt småbuggar. Sånt har Apple inte råd med, fixar de inte problemet kommer de inte att rå på Spotify på länge.

Så, betyget blir:

*3geting

Den första versionen av Apple Music är spännande snarare än fantastisk.