Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

New Order nyckeln bakom månadens album

brandpress

Brandon Flowers spelar på Debaser Medis i Stockholm nästa söndag.

Med lite hjälp trillade poletten till sist ned.
Brandon Flowers ”The desired effect” var månadens album, och nu förstår jag varför.

När Brandon Flowers en gång gästade Bruce Springsteen och sjöng ”Thunder road” var det egentligen en överflödig pusselbit vi fick.
The Killers andra album, ”Sam’s town”, var en så uppenbar homage till The Boss att man var tvungen att ha ganska så nedsatt hörsel för att inte notera inspirationen. Så har det varit med Las Vegas-bandets samtliga album (debuten var en amerikansk spegelbild av Duran Duran, uppföljaren till ”Sam’s town” lät David Bowie och den senaste i viss mån Eagles).

Brandon och Bruce.
”The desired effect”, Killerssångarens andra soloskiva – som gick direkt in som etta i England och på topp tio i USA förra veckan – är klurigare att härleda.
Jag har dragit paralleller till 80-talets listpop, till Peter Gabriel, Stevie Winwood, Mr Mister, Pet Shop Boys och Bronski Beat. Men ingen av dem har känts riktigt klockren. Inte ens liknelsen med de två sistnämnda.
Trots att Neil Tennant körar på den härliga singeln ”I can change”, en låt som samplar Supermodes ”Tell me why” – som är en mashup av Bronski Beats ”Why” och ”Smalltown boy” (Supermode bestod för övrigt av Sebastian Ingrosso och Steve Angello, men det är en parentes).

Yeah!
Förra söndagen redde Brandon Flowers själv ut det hela.
Under en konsert i Manchester dök New Orders Bernard Sumner upp på scenen, och tillsammans sjöng de engelsmännens ”Bizarre love triangle”.

Brandon och Bernard.
Otroligt att så många missat den kopplingen. Skandalöst att jag inte gjort den själv.
The Killers tog trots allt sitt namn från det fiktiva band som spelade New Order i videon till ”Crystal” och ”The desired effect” låter, hör jag nu, inte bara som New Order.
Det är antagligen det bästa New Order-albumet sedan ”Republic” (1993).
Heureka.