Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

REC/Florence + The Machine

”Ship to wreck”. En av fyra singlar som släppts på Spotify under våren.

Storslagna vitaminpiller för själen

Florence + The Machines tredje album låter som engelsmännens stora genombrott.
”How big, how blue, how beautiful” är fyllt av solenergi, musiken låter som ett vitaminpiller för själen.

Florence Welch tog timeout från musiken. Hon fokuserade på att reda ut sina trassliga relationer och ta reda på vad som gnagde inom henne. När hon började skriva på sitt tredje album var hon således under huden på sig själv.
Det hade kunnat göra coembacken till ett introvert flickrumsalbum. Men resulterade i stället i bandets mest lättillgängliga, storslagna och revanschsugna samling låtar. Som de tidigare skivorna, men mer fokuserat. Som om energin i en terapeutisk löprunda kapslats in och hällts ut i ett album.
Musiken reser mellan stad och land – naturromantiskt organiska instrument möter urbana elektroniska produktioner. Resultatet är en urkraft som gjord för stora arenor och dramatiska scenshower. Detta kan bli Florence stora genombrott.
Låtarna är välgjorda. I de lugna stunderna, som ”Long & lost” ligger Welch nära Bat for Lashes. I ”Third eye” smyger sig 60-talsslingor in som en effektiv effekt, lite likt El Perro Del Mar.
Det fem och en halv minut långa titelspåret koncentrerar albumet: Det dramatiska, som ackompanjeras av trummor som får låten att marschera fram. Det sårbara, som aldrig går över gränsen till skört. Och så det oerhört orkestrala, som här slutar i ett blås som hämtat näring hos Beatles.
Albumet inleds med raden: ”Don’t touch the sleeping pills, they mess with my head”. Men det här mirakelpillret behöver ingen vara rädd för, det är fyllt av solsken.

Annah Björk

ALBUM
*4geting
Florence + The Machine
”How big, how blue, how beautiful”
Genre: Indierock/soul/pop
Släpps: I dag.
Vem: Florence + The Machine är ett engelskt band som frontas av Florence Welch, 28. De har släppt två album tidigare, ”Lungs” (2009) och ”Ceremonials” (2011).
Vad: Skivan har producerats av Markus Dravs (Björk, Coldplay), med undantag av ”Mother” (Paul Epworth; Adele, U2). De spelar på Way Out West i augusti.
Lyssna också på: Bat for Lashes ”The haunted man”, Feist ”Metals”, El Perro Del Mar ”Pale fire”.

Bästa spår
”What kind of man”
”How big, how blue, how beautiful”
”Delilah”
”Third eye”
”St Jude”