Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

REC/Mumford & Sons

Mumford & Sons spelar ”Snake eyes” live.

Rockar utan folkrock

 

Mumford & Sons fick en internationell superhit med ”Babel”.
Nu är uppföljaren här, och den låter tvärtom. Samt dubbelt så bra.
De har slagit sönder sina mandoliner och eldat upp sina dragspel.
Stoppat folkrocken i en tygsäck, fyllt den med sten och sänkt den till flodens botten.
På ”Wilder mind” tar engelsmännen ett jättesteg i sin utveckling. Ett modigt sådant, också.
”Babel” var trots allt ett av världens fem bäst säljande album år 2012. Att så tydligt distansera sig från den uppsluppna folkrock som präglade succén är ett karriärdrag som kräver självförtroende och övertygelse.
Nu känns effektiva men traditionella festivaldängor som ”Little lion man” och ”I will wait” långt borta. Influenserna från irländska folkmusiken lyser med sin frånvaro (avståndet till irländska U2 minskar proportionerligt).
Mumford & Sons har pluggat in elgitarrerna och släppt in syntar i ljudbilden. Har man sett bandet live är skillnaden inte riktigt så tydlig som på skiva, men visst är det skillnad.
”Wilder mind” låter som kartan Coldplay hade behövt för att navigera rätt under inspelningarna av ”Ghost stories”.
Marcus Mumford har fällt ner rockkragen och sjunger mjukare, mer själfullt än tidigare. Från inledande ”Tompkins square park” – med ett melankoliskt indiedriv som hämtat från The Nationals rödvinsfläckiga arkiv med låtskisser – till den avslutande psalmen ”Hot gates”, som är balladen Springsteen aldrig fick till på ”High hopes”.
Lika anmärkningsvärt som bandets nya sound är deras utveckling som låtskrivare. Melodierna har aldrig låtit så självklara eller slagkraftiga.
Med ”Wilder mind” tar Mumford & Sons klivet upp i rockens elitserie.

Anders Nunstedt

ALBUM
*4geting
Mumford & Sons ”Wilder mind”
Genre: Rock
Vem: Kvartett med sångaren Marcus Mumford i spetsen som bildades i London 2007. De har spelat i Sverige vid tre tillfällen. Förra albumet ”Babel” toppade albumlistan i både USA och hemlandet.
Vad: Tredje albumet från engelsmännen är producerat av James Ford (Arctic Monkeys, Haim, Florence + The Machine). Innehåller singlarna ”Believe”, ”The wolf” och ”Snake eyes”.
Släpps: 4/5.
Om du gillar ”Wilder mind”, lyssna på: Wallflowers ”Collected”, The National ”High violet”, The Waterboys ”Fisherman’s box”.

Bästa spår

”Tompkins Square Park”
”Believe”
”Wilder mind”
”Snake eyes”
”Hot gates”