Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Söndagskrönikan / Tut tut Avicii

Efter Fifa 15-låten kommer Volvo-låten? Ute innan Aviciifest har premiär? Frågor, frågor…

Dags att koppla in houseturbon

Tut tut Avicii.
Jag kör också en Volvo.

På den tiden jag brydde mig om bilar så var Volvo inte nåt att bry sig om. Volvo var epa-traktor och raggar-Amazon. Volvo var PG Gyllenhammar, som la ner tillverkningen av den tuffa sportbilen P1800, och den trista stora Volvofabriken på andra sidan stambanan som skär genom centrala Skövde.
Saab, däremot.
Ingemar Stenmark (han gubben i ”Let’s dance”, för er som inte var med) och Björn Borg (han gubben i färgreklamen) hade varsin Saab 900 Turbo, och jet set-bilden på duon – kallad ”Superswedes” – var den tidens Zlatanreklam. Abba-Björn körde en Saab Turbo. Saab fanns som cabriolet.
I dag är det annorlunda. I veckan avslöjades det att Avicii är nästa artist som knutits till biltillverkaren som – numera i brist på inhemsk konkurrens – boostar sin stjärnglans från kända svenskar.
Det är inget konstigt med det. Avicii är ett bra val.
Det intressanta är att reklamen blivit ett hedersuppdrag.
Varken din eller min kombi har blivit coolare för att Swedish House Mafia och Robyn gjort reklam för märket. Volvos coolaste stund är fortfarande när Henrik Schyffert köpte en ironiskt fallfärdig 240 som han åkte runt och tutade med i Bromma.
Men stjärnorna som går i god får Volvo, minns även First Aid Kit och Mando Diao, tjänar både stålar och kredd på att vara reklampelare.
En gång i tiden var det aktningsvärt att bränna miljoner på att spela in en avancerad musikvideo. I dag är det aktningsvärt att få en massa miljoner för att synas i reklamen.
Det intressantaste med att Avicii sätter sig i en ny Volvomodell är dock inte att Avicii sätter sig i en ny Volvomodell.
Det är att det signalerar att det är nytt material på gång.
Han hade väl aldrig satt sig bakom ratten om han inte haft någon ny singel att gasa med.
Untz untz vroom.

Björn Borg i ett klassiskt haveri.
Ingemar Stenmark singeldebuterade redan 1976.