Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björne tillbaka – efter konflikterna med SVT

Jörgen Lantz försvann helt från SVT efter succén i "Björnes magasin". Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
I höst återuppstår han som Björne på Maximteatern i Stockholm – men vägen dit har inte varit spikrak. Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Anders Linder, Jörgen Lantz som Björne och Kerstin Wikström.Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Jörgen Lantz försvann helt från SVT efter succén i "Björnes magasin". 

I höst återuppstår han som Björne på Maximteatern i Stockholm – men vägen dit har inte varit spikrak. 

Nu berättar han sanningen om konflikten med SVT och varför han drog sig tillbaka från programmet 2000. 

– Jag var inte trött på Björne-figuren. Det är en fantastisk figur att göra. Den var jag inte trött på. Jag var bara trött på att det hade gått lång tid och min fru var jättesjuk, säger han. 

Det har gått 18 år – och nu återuppstår Jörgen Lantz, 74, som Björne i "Björnes magasin". Den här gången syns han inte på tv utan på Maximteatern i Stockholm. Men vägen dit har inte varit spikrak. 

Tidigare försök till föreställningar har stoppats av SVT, som äger rättigheterna till Björne. Nu har de nått en överenskommelse. 

– Tv har gett oss tillstånd att göra det här och det är jag jätteglad också. Om det har varit något annat med tv så är det enbart mitt fel, för att jag har varit så egocentrisk och att jag tillhör den generationen som tänkte att det spelar väl ingen roll. Nu gör vi det här med tvskola-minne, säger han. 

 

 

Ryktades att Jörgen Lantz sparkats

Och han menar att det inte handlar om ekonomi från SVT:s sida. 

– De vill bara ha koll så att vi inte gör något dåligt. De har inte läst manus eller så, säger han och fortsätter: 

– Du vet det är en sån liten summa så du skulle inte tro dina öron om du hörde summan. Det är väl ett par biljetter ungefär. Tre biljetter typ. 

Det var år 2000 som Jörgen Lantz slutade som Björne. Då sades de att han hade fått sparken – något som Lantz säger inte alls stämmer. Allt började med att programmets producent blev sjuk i december 99.  

– Då hade jag bestämt mig att det var dags att ta en paus för mig och jag var inte beredd att det skulle komma in någon helt okänd producent. 

 

 

Slutade när hustrun dog

Men det fanns fler orsaker bakom att han slutade: 

– Jag var inte trött på Björne-figuren. Det är en fantastisk figur att göra. Den var jag inte trött på. Jag var bara trött på att det hade gått lång tid och min fru var jättesjuk. Jag hade kanske ingen lust på grund av det, säger han och fortsätter: 

– Hon dog en månad efteråt bara, hon var väldigt sjuk. Jag hade ingen lust längre. För mig var det bra med en paus. 

Nu har Jörgen Lantz tagit nya tag och den nya föreställningen bygger på igenkänningen från det gamla programmet. 

– Det känns jätteroligt faktiskt att få göra det här på scen, säger han. 

"Björnes favoriter" har premiär den 25 november på Maximteatern. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.