Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Ulvaeus smäll – tvingas betala 320 000

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ERIK GUSTAFSON

Abba-stjärnan Björn Ulvaeus stämde 2018 företaget Peab för att ha grävt av vattenledningar och elkablar till stjärnans hem i Djursholm utanför Stockholm.

I dag kom domen från tingsrätten:

”Det har enligt domstolens bedömning inte bevisats att funktionen i värmekabeln för vattenledningen slogs ut genom avgrävningen eller en bristfällig reparation.”

Nu ska Björn Ulvaeus betala 324 239 kronor till företaget.

– Björn kommer att överklaga domen, säger Ulvaeus juridiska ombud P-G Jönsson.

Abba-legedaren Björn Ulvaeus bor sedan en lång tid tillbaka på en egen halvö på exklusiva Djursholm i Stockholm.

Det hade han också gjort utan några större problem, fram till februari 2018 då han plötsligt stod utan el och vatten.

Problemen kopplades enligt Ulvaeus själv till ett grävjobb som företaget Peab gjorde i november 2017. 

– De grävde av en ledning ute vid vägen, det stämmer. Vi hade inget vatten och ingen el heller, men det ordnade sig till slut. Men de är ovilliga att erkänna, sa han till Expressen då.

Peab å sin sida har påpekat att de visserligen grävde sönder kablarna, men att de reparerade skadorna i november 2017 samt betalade 40 000 kronor till artisten för skadorna. Björn Ulvaeus problem med vatten- och elförsörjning skulle snarare bero på en kall vinter och att ledningarna frusit och gått sönder, menar Peab enligt vad som framgår i domen.

Ulvaeus tvingas betala rättegångskostnader

Björn Ulvaeus krävde att Peab skulle betala 820 549 kronor plus ränta i skadestånd, något företaget inte gick med på.

I stället gick fallet till rättegång, där Nacka tingsrätt i dag meddelade dom: Björn Ulvaeus ska betala Peabs rättegångskostnader som uppgår till 324 239 kronor.

Sammanfattningsvis gör domstolen följande bedömningar. Som redovisats ovan har det i målet framkommit omständigheter och bevisning som talar för Björn Ulvaeus talan i målet, men Peab har pekat på en rad brister, möjliga alternativa skadeorsaker och även åberopat bevisning för sin ståndpunkt”, går det att läsa i domen. 

Tingsrätten skriver vidare att bevisbördan ligger på Ulvaeus, som inte lagt fram tillräckligt övertygande bevis.

Peabs invändningar har inte motbevisats. Det har enligt domstolens bedömning inte bevisats att funktionen i värmekabeln för vattenledningen slogs ut genom avgrävningen eller en bristfällig reparation. Björn Ulvaeus talan ska därför ogillas.

En slutsats som inte delas av Björn Ulvaeus och hans juridiska ombud P-G Jönsson.

– Björn kommer att överklaga domen, det av den enkla anledningen att innan Peab grävde av vattenledningen har den alltid fungerat.

– Det märkliga är att de som säljer den här typen av värmeledningar har vittnat och sagt att det inte finns någon annan förklaring än att de hade grävt av den, säger P-G Jönsson.

Se mer:

Björn Ulvaeus: ”Visste bara att den måste handla om oss”

Återförenade och tillbaka – Abba släpper ett nytt album.

Kändisarna i Djursholm lyxrenoverar för miljoner

Björn Ulvaeus: “Jag känner mig totalt utanför”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.