Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Ulvaeus slutade med alkohol – så ändrades livet

Björn Ulvaeus lanserar en radioshow.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulvaeus berättar om hur livet har ändrats.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Under Abbas storhetstid hyllades de som hjältar men bakom kulisserna led Björn Ulvaeus av en hel del dåligt självförtroende. 

I dag känner han att livet aldrig har varit så bra som nu – efter att han bland annat slutat dricka alkohol. 

– Före så var det lite så att fly från sig själv, berättar Ulvaeus i ”Nyhetsmorgon”. 

När den nya skivan släpptes förra året jublade Abba-fans över hela världen och nu kommer ett besked som ännu en gång kan skapa en hel del glädje. 

Björn Ulvaeus, 76, lanserar nu radioshowen ”Björn from ABBA and Friends” på Apple Music Hits där han pratar med vänner och samarbetspartners. Men hur kommer det då sig egentligen att Abba än i dag är så pass stora? 

– Den där frågan har alltid ställts till mig och jag har inte kunnat svara på den, för jag vet inte. Faktum är att jag har gjort ett radioprogram då jag ställer frågan till olika gäster som jag har: Varför sitter jag här med dig nu 40 år senare?” Och det finns ingen som har ett riktigt bra svar på det. Tyvärr jag hade verkligen velat veta, berättar Ulvaeus när han gästar ”Nyhetsmorgon”. 

Ulvaeus nya sundare liv 

Men klart är att hans liv sedan Abbas storhetstid på 70- och 80-talet har ändras dramatiskt – enligt honom själv har han blivit sundare. 

– På sätt och vis kanske jag är lyckligare i dag än vad jag var då, säger han och fortsätter: 

– Jag var i 30-årsåldern och det fanns en hel del dåligt självförtroende och allt det där under, som många har innan man säger att det är fånigt att man ska känna sig så.

Så vad är det egentligen som har gjort att livet har ändrats till det bättre? 

– I dag, som 76-åring, jag tror aldrig att jag tyckte att det livet var så bra som nu också därför att nu har jag diversifierat så mycket att när jag inte tänker på ett intressant projekt så tänker jag på ett annat och ett tredje. Det är så stimulerande och att kunna använda sig av sin erfarenhet och detta faktum att nyfikenheten finns kvar och visionerna kommer och nu är jag i en situation då jag verkligan kan förverkliga, inte allt, men mycket av idéerna som kommer till mig, förklara Björn Ulvaeus. 

”Det är en fruktansvärd sjukdom”

Ett avgörande ögonblick i hans liv är också då han valde att sluta dricka alkohol. Han har tidigare berättat att han är nykter alkoholist sedan över 10 år tillbaka. 

– Före så var det lite så att fly från sig själv. Man behöver inte gå in på varför men att döva med hjälp av alkohol och sedan när man bestämmer sig för att ”nej, nu har jag nått vägs ände”, då tror man att de ska bli lite grått och dystert efteråt men i själva verket blir det precis tvärtom. Man lyfter, det öppnar sig och man är i direktkontakt med allting på ett helt annat sätt. Det var bland de bästa grejerna jag har gjort och jag kan rekommendera det till de som är fast i det eländiga, det är en fruktansvärd sjukdom, säger Ulvaeus i ”Nyhetsmorgon”. 

Oförglömliga ögonblick 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.