Björn Ulvaeus berättar i en CNN-intervju hur de nya Abba-låtarna kom till. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNBjörn Ulvaeus berättar i en CNN-intervju hur de nya Abba-låtarna kom till. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Ulvaeus berättar i en CNN-intervju hur de nya Abba-låtarna kom till.  Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Abba var aktiva under åren 1972-1982, men enligt Björn Ulvaeus arbetade de hårt i studion, men turnerade inte så mycket som man kan tro. Foto: ANONYMOUS / APAbba var aktiva under åren 1972-1982, men enligt Björn Ulvaeus arbetade de hårt i studion, men turnerade inte så mycket som man kan tro. Foto: ANONYMOUS / AP
Abba var aktiva under åren 1972-1982, men enligt Björn Ulvaeus arbetade de hårt i studion, men turnerade inte så mycket som man kan tro. Foto: ANONYMOUS / AP

Björn Ulvaeus avslöjar Abbas konsertbeslut

Publicerad

Abba gör oväntad comeback efter 35 år.

Nu berättar Björn Ulvaeus om hur enkelt det var för bandet att hitta tillbaka i inspelningsstudion - men han utesluter en kommande liveturné.

– Vi turnerade faktiskt aldrig så väldigt mycket. Vi skrev låtar och spelade in dem, det är vad vi gjorde, säger han i en intervju med CNN.

För 35 år sedan splittrades Abba. Men nu har världsstjärnorna avslöjat att de har spelat in ny musik tillsammans.

Den nya musiken kom till efter att Björn Ulvaeus, 73, Benny Andersson, 71, Anni-Frid Lyngstad, 72, och Agnetha Fältskog, 68, tackat ja till att göra en hologramföreställning. Showen görs tillsammans med Universal Music Group och Simon Fuller, mannen bakom tv-programmet ”Idol”. 

”Beslutet att sjösätta det spännande Abba-avatar-projektet fick en oväntad konsekvens. Vi fyra kände att det efter 35 år kunde vara roligt att jobba ihop igen och gå in i studion. Så gjorde vi det. Och det var som att tiden hade stått stilla och att vi bara hade varit borta på en kort semester. En extremt glädjande upplevelse!” skriver de fyra Abba-medlemmarna i ett pressmeddelande.

Det är två nya låtar som har kommit till: ”I still have faith in you” och "Don't shut me down". Precis som förr är det låtskrivarduon Ulvaeus och Andersson som har skrivit text och musik.

 

LÄS MER: Abba återförenade - spelat in ny musik 

 

”Vi trodde att vi skulle bli bortglömda, men så blev det inte”

För Abba-fansen är återföreningen efterlängtad. I en intervju med CNN berättar Björn Ulvaeus om hur beslutet fattades.

– Efter att tag väcktes idén: ”Vi kanske inte bara ska ha gamla låtar, utan även ett par nya”. Benny och jag blev inspirerade och skrev två nya låtar. Tjejerna kom in i studion och vi spelade in, säger han.

Trots att Abba inte varit i en studio tillsammans sedan 1982 hittade medlemmarna omedelbart tillbaka.

– Det förbluffande var att vi bara tittade på varandra - och det var som att ingen tid hade passerat alls. Banden mellan oss är så starka tack vare de upplevelser vi har gått igenom tillsammans. Då menar jag inte bara de tio år vi var aktiva, utan även åren efteråt. Vi trodde att vi skulle bli bortglömda, men så blev det inte, säger Björn Ulvaeus.

Enligt Björn Ulvaeus kommer lyssnarna känna igen bandets signifikanta sound.

– Jag kan berätta att sångerskornas röster är i väldigt bra form. Något lägre kanske, men de låter väldigt mycket Abba, säger han.

Ulvaeus om att spela live igen

De nya låtarna spelades in redan förra sommaren, men först i december kommer världen kunna höra dem. 

Den stora frågan som många nu ställer sig är om det finns en chans att få se bandet liveturnera. 

– Nej. Inte jag åtminstone. Det är ett hårt liv där ute, säger Björn Ulvaeus.

Enligt låtskrivaren är det en vanlig missuppfattning att Abba skulle ha turnérat ihärdigt mellan 1972-1982.

– Vi turnerade faktiskt aldrig så väldigt mycket. Vi skrev låtar och spelade in dem, det är vad vi gjorde. Under de tio år vi var aktiva var vi ute i sammanlagt sju månader. Det är allt, säger han.

 

LÄS MER: Så blir Abbas comeback 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag