Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn Ulvaeus: ”Avicii var vrålbegåvad”

Björn UlvaeusFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tim Avicii BerglingFoto: JOHN SHEARER / AP TT NYHETSBYRÅN

Avicii jobbade med världsstjärnor som Madonna, Robbie Williams och Coldplay.

Dessutom skrev han en låt tillsammans med Björn och Benny från Abba.

För fem år sedan gav svensktrion ut "We write the story" tillsammans.

- Han var vrålbegåvad, säger Björn Ulvaeus.

Avicii har hyllats av kungligheter och världsstjärnor efter sin död.

Nu hyllas han även av Abba.

Inför Eurovision i Sverige 2013 skrev Avicii den officiella signaturen för tävlingen, tillsammans med Björn Ulvaeus och Benny Andersson - de två B:na i Abba. Trions "anthem" framfördes i finalen i Malmö Arena den 18:e maj.

Avicii satt på läktarna och tog emot publikens hyllningar.

- Vi jobbade på avstånd. Skickade filer till varandra, men träffades tyvärr aldrig. Han hade så mycket att göra, berättar Björn Ulvaeus.

Abba-Björn berättar att han följt med i rapporteringen Avicii efter stjärnans död förra fredagen, och blivit berörd av hans livsöde.

- Det är en enorm press att stå på den där scenen och vara fullpumpad med adrenalin. Jag som varit ute och turnerat kan föreställa mig vilket jättehårt liv han levde.

Abba är Sveriges genom tiderna största musikexport, men på en punkt nådde kvartetten aldrig samma meriter som Avicii. De toppade visserligen den amerikanska singellistan med "Dancing queen" men kvartettens album nådde som bäst plats 14 på världens mäktigaste topplista.

Så brädade Avicii Abba

Avicii, däremot, låg femma på Billboardlistan med sitt album "True" 2013.

- Jag har läst lite om honom och har insett att han haft en mycket större impact än vad jag trodde. Det är tydligt att Avicii har gripit tag i miljoner människor där ute. Han var verkligen stor. Det är en stor förlust.

Han hyllar också Aviciis melodikänsla.

- Jag har inte lyssnat på allt han gjort, men det hörs ju: Han var vrålbegåvad.

En stor skillnad mellan Aviciis och Abbas karriärer är deras livehistorik. Tim Bergling, som var Aviciis egentliga namn, turnerade extremt mycket sedan han slog igenom för åtta år sedan.

- Det går inte att jämföra. Vi var ute i korta, korta perioder. Vi turnerade i totalt sju månader under tio år, säger Ulvaeus.

Abba jobbade flitigt och var i princip alltid aktuella med en singel, men Björn Ulvaeus konstaterar att Aviciis tempo var ännu högre. 

- Han var den första artisten i Spotifygenerationen som slog igenom riktigt stort. Han gjorde allting, och det måste ha inneburit en stor press.

- Jag har undrat om han kunde varva ner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.