Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn Ulvaeus ångrar sina ord om Agnetha Fältskog

Historien om ett av värdens genom tiderna största band.
”Så skulle jag aldrig ha sagt i dag. Vi betedde oss så jävla generande idiotiskt dumt”, säger Björn Ulvaeus i en intervju med SvD. Foto: SVEN LINDWALL
Agnetha Fältskog. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Under ett Abba-framträdande på Wembley 1979 presenterade Björn Ulvaeus sin kollega Agnetha Fältskog som ”a good old friend of mine … the blonde one”.

I dag ångrar han orden. 

– Så skulle jag aldrig ha sagt i dag. Vi betedde oss så jävla generande idiotiskt dumt, säger Björn Ulvaeus i en intervju med SvD. 

Björn Ulvaeus är inte främmande för att synas i olika samhällsdebatter. 

Under metoo-hösten 2017 berättade han att han kritiskt börjat granska sitt tidigare förhållningssätt gentemot kvinnor. 

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skrev Abba-stjärnan att han börjat lägga märke till maktobalanser i samtal med sina medmänniskor. 

Jag märker att jag tänker efter: Är jag högljudd? Breder jag ut mig? Ett möte med två kvinnor och fem män. Finns det en tendens att männen avbryter kvinnorna eller verkar det som om de senare håller inne med det de just hade tänkt säga?”. 

Björn Ulvaeus ångrar orden om Agneta Fälthskog 

I ”Kvinnorna som formade pophistorien”, skriven av Anna-Charlotta Gunnarson, står det om en spelning Abba gjorde på legendariska Wembley-arenan i brittiska huvudstaden London, enligt SvD. 

När bandmedlemmarna presenterades sa Benny Andersson först: ”Björn’s old friend Agnetha, ´the little blond girl” om bandkollegan Agnetha Fältskog.

Björn Ulvaeus kallade henne ”a good old friend of mine … the blonde one”. I dag ångrar Abba-stjärnan orden om kollegan. 

– Så skulle jag aldrig ha sagt i dag. Vi betedde oss så jävla generande idiotiskt dumt. Man fattar det inte, men… så där är det. Man växer, man förändras, säger han i en intervju med SvD. 

Ulvaeus: ”Det var jävligt synd”

Boken skildrar också hur Agnetha Fältskog tvivlade på sig själv när hon skapade musik. På frågan om Björn Ulvaeus sett strukturer inom musikindustrin som gör att kvinnor gör just det, svarar han: 

– Alltså, både Benny och jag försökte: Kan du inte skriva till oss? Men hon gjorde inte det. Jag förstod aldrig riktigt varför. Hon borde ha haft tillräckligt självförtroende, för hon hade ju visat vad hon kunde, och skrivit lysande låtar som mycket väl hade platsat på våra skivor. 

– Men på något sätt så lade hon av då. Hon lade av helt och hållet. Det var jävligt synd. Men det fanns definitivt ingenting hos Benny och mig som gjorde att hon skulle ha känt att ”Nänänä, kom inte du med dina…” Det fanns ingenting sådant, det kan jag garantera.

LÄS MER: Björn Ulvaeus bygger sitt flytande hotell – efter bråken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.